Din cuprinsul articolului
Medic: : Acestea sunt cele mai simple 3 moduri de a reduce colesterolul
Nivelurile ridicate de colesterol rău în sânge pot duce nu numai la infarct miocardic și accident vascular cerebral, ci și la tulburări grave ale funcționării tractului gastrointestinal.
„Cu un nivel ridicat de colesterol din sânge în organism, se creează condiții confortabile pentru dezvoltarea aterosclerozei. Determină formarea plăcilor de grăsime în vasele de sânge, limitând fluxul sanguin.
În cazuri severe, formațiunile pot bloca complet vasul, oprind mișcarea sângelui în el. Din acest motiv, o persoană poate avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord, explică Dr. Marina Sorokina.
Controlul colesterolului: să vă modelați dieta astfel încât să nu apară ateroscleroza
„Pentru a minimiza riscurile, este important să vă verificați sângele în mod regulat și să încercați să vă modelați dieta astfel încât să nu apară ateroscleroza. Acest lucru funcționează cel mai bine atunci când luați medicamente speciale.
Dar dacă doriți să vă îmbunătățiți sănătatea, va trebui să vă regândiți obiceiurile alimentare”.
Iată care sunt cele 3 obiceiuri alimentare care garantează echilibrarea nivelului de colesterol din sânge:
Bea suc natural de roșii în mod regulat
Băutura conține o substanță utilă – licopenul, care menține colesterolul în limite normale și reduce riscul de a dezvolta cancer”, spune medicul.
„Nu renunța complet la alimentele grase. Nu există nicio îndoială că excesul de grăsime este dăunător sănătății. Cu toate acestea, absența lor completă este un rău și mai mare. În acest caz, se va crea o încărcare excesivă asupra ficatului”, spune dr. Sorokina.
Consumul de fibre
„Le poți obține, de exemplu, din fructe, legume sau fulgi de ovăz, care trebuie fierte mult timp. Apropo, acest din urmă produs va oferi în plus organismului carbohidrați valoroși. „Nu uitați – restricțiile stricte alimentare sunt întotdeauna dăunătoare sănătății. Pentru a evita dezvoltarea deficiențelor sau a bolilor, trebuie să aderați la principiile unei alimentații corecte”, subliniază nutriționistul.
Excesul de colesterol sau dezechilibrul lipidic este provocat de următorii factori:
-
- nutriție proastă, exces de grăsime animală în alimente;
- activitate fizică scăzută, muncă sedentară; încălcarea regimului de somn și odihnă, grăsimile sunt procesate în mod activ noaptea;
- abuzul de alcool, cafea, băuturi energizante, fumat și alte obiceiuri proaste; excesul de greutate, supraalimentarea constantă, abuzul de fast-food;
- tendință ereditară la tulburarea sintezei lipidelor.
Tulburările metabolice duc la procesarea necorespunzătoare a lipidelor.
Colesterolul crescut este însoțit de următoarele boli: diabet zaharat, hipotiroidism, hipertensiune arterială, hepatită, colecistită, colită etc. În grupul de risc se află femeile după menopauză (din cauza lipsei de estrogen), bărbații peste 35 de ani.