Din cuprinsul articolului
Peste 2 milioane de oameni trăiesc cu diabet în România, 90% dintre aceștia suferă de diabet de tip 2. Dacă doriți să gestionați eficient glicemia, ce opțiuni pentru micul dejun ar trebui să limitați?
Expertul în diabet, dr. Sarah Brewer, sfătuiește să „reduceți consumul de alimente care conțin carbohidrați digerați rapid” care ar provoca creșteri ale zahărului din sânge (adică glucoza). Exemplele includ produse de patiserie, fulgi de porumb și pâine albă, care pot crește necesarul de insulină al organismului. „Dacă sunteți supraponderal, acest lucru poate duce la un control slab al glucozei”, a avertizat Dr. Brewer. Pentru a fi pe partea mai sigură, Dr Brewer recomandă „să urmezi o dietă cu indice glicemic scăzut”.
NHS a explicat: „Indexul glicemic (IG) este un sistem de evaluare pentru alimentele care conțin carbohidrați. Arătă cât de repede îți afectează fiecare aliment nivelul zahărului din sânge (glucoza) atunci când acel aliment este consumat singur.”
Alimentele cu glicemie ridicată sunt descompuse rapid de către organism, determinând o creștere rapidă a zahărului din sânge.
Alimentele cu IG scăzut și mediu sunt descompuse mai lent de către organism, ceea ce duce la o „creștere treptată” a nivelului de zahăr din sânge.
În timp ce alimentele cu IG scăzut pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, nu toate alimentele cu IG scăzut sunt sănătoase.
Opțiunile sănătoase cu IG scăzut includ: alimente integrale, fructe, legume, fasole și linte.
Cu toate acestea, opțiunile nesănătoase cu IG scăzut includ ciocolata și chipsurile, care pot avea un conținut ridicat de grăsimi.
„Să te bazezi doar pe IG nu este o modalitate fiabilă de a decide dacă alimentele sau combinațiile de alimente sunt sănătoase”, a spus NHS.
Mai mult decât atât, cercetările arată că cantitatea de carbohidrați consumată este cea care are „cea mai mare influență asupra nivelului de glucoză din sânge după mese”, mai degrabă decât doar evaluarea IG.
Acesta este motivul pentru care Dr Brewer sugerează, de asemenea, să „slăbiți în exces” urmărind dimensiunea porțiilor.
Dr Brewer a explicat: „Când ești supraponderal, grăsimea se acumulează în ficat.
„[Acest lucru determină] să producă prea multă glucoză, chiar dacă obțineți deja prea mult în dieta dumneavoastră.
Excesul de grăsime se revarsă, de asemenea, din ficat în pancreas, unde se acumulează și oprește genele care reglează producția de insulină, iar acum se crede că acest lucru declanșează diabetul de tip 2”.
Bărbații supraponderali au șapte ori mai multe șanse de a dezvolta diabet, în timp ce femeile obeze au șanse de 27 de ori mai mari să dezvolte această afecțiune.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…