Alimentația joacă un rol esențial în prevenirea bolilor, iar de cele mai multe ori avem tendința să alegem combinații care sunt în detrimentul nostru pe termen lung.
Nutriționistul Florin Balanica a explicat în cadrul unui interviu pentru BZI cum ar trebui să mâncăm pentru a nu ne îngrășa și pentru a nu ne încetini metabolismul.
Incercati sa consumati proteinele pe categorii: carne, lactate, oua, peste, toate separate cu salate. Nutritionistul Florin Balanica ne-a spus sa avem grija la sarmale sau la carnea de porc cu mamaliga.
Sarmaua are in compozitia sa clasica atat carne, cat si orez, combinatie care este destul de grea pentru stomac. Pe cat posibil, nu amestecam carnea nici cu orez, nici cu cartofi, nici cu paine, nici nu paste, nici cu mamaliga.
Si mai ales, nu ingreunam digestia si cu alcool. Atentie mare, ne spune nutritionistul, in ficat, alcoolul si grasimile sunt metabolizate de aceeasi enzima, iar consumul asociat la aceeasi masa duce la ficatul gras sau steatoza hepatica.
Legumele verzi sunt alegerea ideala cand vine vorba de consumul de carne: fasole verde pastai, broccoli, sparanghel, salata verde, salata de varza alba si rosie, salata de castraveti cruzi sau murati.
Iar cand vorbim de preparare, atunci cand gatim carnea, cele mai bune variante sunt: Rotisor, gratar sau cuptor, fara adaugarea de grasimi vegetale, cum ar fi uleiul;
Cantitatile trebuie sa fie moderate, 150 g/portie de 2-3/saptamana, functie de sex, varsta si activitatea fizica;
Nutritionistul Florin Balanica recomanda consumul de carne de porc din rasa Mangalita, sau „Porcul Somon”, care are un procent de acizi grasi nesaturati de aproximativ 70%, contine acizi grasi de tip omega 3,6 si 9 si un continut redus de apa.
In Romania sunt prezente rasele de grasime si de carne, nu atat de eficiente precum Mangalita. In afara acestor beneficii este si foarte gustoasa.
Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului. Copiii si tinerii pot consuma, insa, fara grija carne de porc, dar cu moderatie. Preferati carnea de porc crescut in mod natural si nu pe cel de crescatorie. Carnea animalelor crescute fortat produce dereglari la nivel hormonal, imunitar si de crestere. Totodata, prelucrarea si procesarea este bine sa fie una traditionala, adica fum sau fierbere.
Carnea de porc este o sursa buna de fier pentru organism si o recomand pacientilor, cu masura, in cazul anemiei feriprive, adica a lipsei de fier. O portie de 100 g de carne de porc ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier.
Persoanele care exclud din dieta carnea, de orice tip, se confrunta cu deficienta de zinc. Fierul, zincul si Vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de catre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin. Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de proteine, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…