Din cuprinsul articolului
Pancreasul este un organ situat în spatele stomacului, responsabil de producerea enzimelor digestive și a insulinei, care reglează nivelul de zahăr din sânge. Inflamația pancreasului, cunoscută și sub denumirea de pancreatită, poate fi acută sau cronică și este cauzată, în majoritatea cazurilor, de consumul excesiv de alcool sau de calculi biliari.
Inflamația pancreasului este însoțită de durere severă și poate avea consecințe grave. Problemele pot fi prevenite prin includerea anumitor alimente și ierburi în dietă care sunt bogate în antioxidanți. Iată care sunt cele mai bune alimente.
„În primul rând, trebuie să înțelegeți că prevenirea pancreatitei nu se limitează doar la includerea alimentelor sănătoase în dietă. La fel de important este să respectați regulile pentru o alimentație echilibrată și să renunțați la un stil de viață nesănătos: fumatul și alcoolul afectează în principal ficatul și pancreasul”, a comentat medicul gastroenterolog Valentin Zlobin.
„Există totuși o listă întreagă de produse care ajută la funcționarea normală a pancreasului. Acestea sunt unite de conținutul bogat de antioxidanți și vitamine. De exemplu, merele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente. Sunt bogate în fibre și vitamina C, un antioxidant puternic. În general, toate fructele și legumele, în special cele verzi, sunt printre liderii în beneficii pentru pancreas”, spune specialistul.
Simptomele pancreatitei
Semnele bolii depind de forma procesului inflamator. Pancreatita acută se manifestă prin dureri severe în hipocondrul stâng și abdomenul superior (sub stern). Pancreatita cronică poate rămâne asimptomatică mult timp.
Alte simptome și semne: greață și vărsături; creșterea temperaturii corpului; balonare; diaree sau retenție de scaun; îngălbenirea pielii și a sclerei; cardiopalmus; pierdere în greutate inexplicabilă.
Uneori, durerea este un semn important care ajută la determinarea formei bolii. În inflamația acută a pancreasului, durerea intensă în hipocondrul stâng apare de obicei brusc și nu dispare fără tratament. Dimpotrivă, la pancreatita cronică se observă mai des durerea paroxistică, care se intensifică după masă.
Cauzele pancreatitei
Factorii care cauzează inflamația organului comentat includ: abuzul de alcool, colelitiaza, utilizarea necontrolată a drogurilor, infecții virale și bacteriene, fumat, concentrație mare de trigliceride și calciu în sânge, disfuncție a sistemului imunitar, defecte anatomice în care enzimele încetinesc în organ, inflamația intestinelor și a căilor biliare, traumatisme abdominale, tumoare malignă a pancreasului.
Cauzele pancreatitei acute și cronice pot fi diferite, dar alcoolismul și bolile căilor biliare sunt indicate ca principale.
În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…
Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…
Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…
Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…
Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…