Din cuprinsul articolului
Toxinele acumulate în ficat pot ajunge la creier prin fluxul sanguin. Acest lucru se poate întâmpla chiar și în cazul bolii hepatice grase non-alcoolice, care nu are nimic de-a face cu consumul de alcool.
Ficatul gras este cauzat de acumularea de grăsime în ficat și, prin urmare, este adesea întâlnit la persoanele supraponderale sau obeze. În stadiile incipiente, destul de des nu există semne ale bolii, ceea ce înseamnă că aceasta poate trece neobservată. În stadiile ulterioare apar o serie de complicații.
„Pacienții care au ajuns în cel de-al patrulea și cel mai grav stadiu al bolii ficatului gras pot prezenta dificultăți de vorbire, confuzie și somnolență. Acest lucru este cunoscut sub numele de encefalopatie hepatică, care apare atunci când toxinele din ficatul afectat se acumulează în sânge și pătrund în creier”, spune în exclusivitate pentru MedikForum doctorul hepatolog Alla Yuzhnova.
Dacă o persoană prezintă aceste simptome, înseamnă că ficatul este micșorat și puternic cicatrizat, o afecțiune cunoscută sub numele de ciroză. În acest caz, este necesar să se solicite asistență medicală de urgență.
Principala complicație a bolii ficatului gras non-alcoolic și a steatohepatitei non-alcoolice (o formă agresivă a bolii) este ciroza, care reprezintă cicatrizarea ficatului în stadiile ulterioare.
„Ciroza apare ca răspuns la leziunile hepatice, cum ar fi inflamația din steatohepatita nonalcoolică. Atunci când ficatul încearcă să oprească inflamația, formează pete de cicatrizare (fibroză). Cu o inflamație continuă, fibroza se extinde, acoperind din ce în ce mai mult țesut hepatic”, adaugă medicul.
Probleme stomacale. Unul dintre aceste semne este sindromul dispeptic, care se caracterizează prin indigestie, constipație sau pierderea poftei de mâncare. În acest caz, o persoană poate simți amărăciune în gură, balonare, eructații frecvente. Uneori, acest lucru poate fi însoțit de durere și greutate în partea stângă.
În plus, pielea semnalează, de asemenea, afectarea ficatului: poate deveni gălbuie și palidă, precum și cu mâncărimi. Mâncărimea este similară cu cea a unei alergii.
Sindromul asteno-vegetativ indică, de asemenea, o afecțiune hepatică. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei și ale răcelii: slăbiciune, pierdere de putere, ușoară creștere a temperaturii. Acest sindrom este, de asemenea, neurologic – durerile de cap devin mai frecvente și crește iritabilitatea.
Specialiștii remarcă faptul că disfuncția hepatică afectează și sistemul nervos. Așadar, dacă observați o iritabilitate crescută, poate fi momentul să acordați atenție sănătății dumneavoastră.
Un alt simptom este cel hemoragic. Acest grup de simptome include sângerarea din nas și sângerarea din gingii. De asemenea, este posibil să apară o pierdere inexplicabilă în greutate și, invers, stomacul începe să crească sau apare o umflătură. Simptomele pot include, de asemenea, apariția unor vânătăi neașteptate pe corp. În prezența oricăruia dintre aceste simptome, nu amânați consultarea unui specialist!
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…