Din cuprinsul articolului
Medicamente cresc riscul de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arteriala este o afecțiune medicală caracterizată prin presiunea crescută a sângelui în artere, care poate duce la complicații grave, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de inimă sau insuficiență renală. Iar unele pastile cresc riscul de hipertensiune arterială.
Cardiologul Natalia Blinova, cercetător principal de la Centrul Național de Cercetare Medicală de Cardiologie, enumeră patru grupe de medicamente care pot duce la dezvoltarea hipertensiunii – glucocorticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale, vasoconstrictoare nazale.
Potrivit expertului, utilizarea regulată a glucocorticosteroizilor, care aparțin grupului de medicamente hormonale, poate duce la creșterea tensiunii arteriale. În plus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pe bază de paracetamol, ibuprofen, aspirină și alte ingrediente active, contraceptivele orale și vasoconstrictoarele nazale pot crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale.
„Diferitele patologii pot duce și la o creștere constantă a tensiunii arteriale, în special boli de rinichi și unele boli endocrine”, atenționează medicul cardiolog.
În plus, există o serie de factori care sunt asociați cu creșterea tensiunii arteriale. La acești factori, medicul include obezitatea, consumul excesiv de sare, alcool, un stil de viață sedentar, vârsta și predispoziția ereditară. Evitarea fast-food-ului și a dulciurilor este regula numărul 1 atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă și de prevenire a hipertensiunii arteriale, a diabetului și a altor boli cronice.
„În loc să mănânci chipsuri sau ciocolată seara, poți mânca gustări mai sănătoase precum o mână de nuci (aproximativ 25 de grame pe zi) sau legume mărunțite. În general, este recomandat să te asiguri că nu consumi alimente grase precum alimentele prăjite la toate cele trei mese produse de origine animală, cum ar fi carnea de porc, cresc, de asemenea, tensiunea arterială și ar trebui consumate în cantități mici.
Aportul excesiv de sare, care poate crește semnificativ tensiunea arterială, nu trebuie subestimat. Prin urmare, aveți grijă să nu adăugați prea multă sare în mâncare și să nu depășiți o linguriță pe zi. Cu o abundență de alimente naturale, neprocesate, poți duce o viață sănătoasă și echilibrată, iar corpul tău îți va mulțumi cu tensiunea arterială reglată. „Evitați alcoolul, fumatul și băuturile cu cofeină. Fumatul a fost și va fi întotdeauna dăunător sănătății. La doar 5 zile de la renunțarea la fumat, puteți observa o scădere a tensiunii arteriale”, spune specialistul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…