Din cuprinsul articolului
Obiceiurile tale simple de zi cu zi ar putea face ca sindromul IBS să se inflameze fără ca tu să-ți dai seama – chiar și ceașca ta de dimineață ar putea fi vinovatul din spatele burții tale balonate.
Durerile intense de stomac, balonarea și obiceiurile ciudate de a merge la toaletă fac parte integrantă din sindromul colonului iritabil (SII), o afecțiune care se crede că afectează aproximativ 20% din populație.
Nu există un tratament, dar NHS recomandă modificarea dietei și a stilului de viață pentru a atenua simptomele și a preveni crizele majore. Cei mai mulți dintre cei care suferă de acest sindrom vor fi conștienți de anumite alimente care le deranjează intestinele, dar IBS nu se rezumă doar la ceea ce mănânci.
Hannah Braye, terapeut nutriționist la Bio-Kult, a împărtășit câțiva factori simpli ai dietei și ai stilului de viață care ar putea declanșa sindromul IBS și ar putea provoca un episod de balonare, fără ca tu să-ți dai seama.
Adesea, cel mai bun punct de pornire pentru majoritatea persoanelor care suferă de orice, de la acnee la probleme intestinale – apa potabilă.
În timp ce putem bea alte forme de lichide pe parcursul zilei, apa este cea mai importantă pentru a ne menține hidratați, deși Hannah notează că aceasta „poate include și ceaiurile din plante”. Dovleacul este o alternativă excelentă pentru persoanele care preferă băuturile aromate în locul apei simple.
Terapeutul nutriționist sfătuiește să vizeze doi litri de apă în fiecare zi, ceea ce este în concordanță cu regula celor opt pahare pe zi care este adesea citată de profesioniștii din domeniul sănătății.
Pentru cei care suferă de SII, Hannah a spus: „Este important să rămâi bine hidratat pe tot parcursul zilei pentru a ajuta la înmuierea scaunelor și pentru a le face ușor de eliminat. Cei care suferă de IBS de tip constipație constată adesea o ameliorare a simptomelor prin creșterea consumului de apă.
„De asemenea, este important ca cei care suferă de diaree IBS să bea suficient pentru a reface apa pierdută în urma episoadelor diareice.”
„Mulți oameni se bazează pe cofeina din cafea, ceai, băuturi pentru sportivi, cola și chiar ceai verde pentru a le da un impuls dimineața și pentru a le permite să se odihnească toată ziua”, a spus Hannah.
Prezența cafenelelor pe toate străzile și cozile de la ușă pentru a vă lua un flat white dimineața arată cât de dependenți suntem de cofeină. Cu toate acestea, chiar dacă nu beți decât o cafea dimineața, sticla de cola de la prânz ar putea să vă sporească consumul și să vă afecteze SII, scrie Mirror.
Hannah a adăugat: „În timp ce antioxidanții din cafeaua și ceaiul de bună calitate pot oferi unele beneficii intestinului prin creșterea nivelului de bacterii benefice, prea multă cofeină are un efect stimulant, declanșând răspunsul de luptă sau de fugă și eliberarea de hormoni de stres.
„Acest lucru este probabil să aibă un impact negativ asupra simptomelor SII și mulți bolnavi, în special cei care suferă de SII-D, observă o îmbunătățire a simptomelor atunci când renunță la cofeină.”
Cu toții ne stresăm ocazional, dar multe persoane care suferă de SII observă că simptomele lor se agravează atunci când sunt stresate, ceea ce nu face decât să le exacerbeze nivelul de stres.
„Cercetările arată din ce în ce mai mult că SII ar putea fi, de fapt, o combinație între intestinul iritabil și creierul iritabil, cele două fiind legate intrinsec prin intermediul „axei intestin-creier””, a explicat Hannah.
Nu este un secret că gătitul în casă este de obicei mai bun pentru tine decât mâncarea la pachet sau fast-food, dar chiar și mâncarea procesată și mâncarea gata preparată ar putea avea un impact asupra SII.
Terapeutul nutriționist a spus: „Dovezile sugerează că mulți conservanți și emulgatori dietetici au un impact negativ asupra echilibrului bacteriilor din intestinul nostru și pot avea un efect pro-inflamator.”
Ea a adăugat: „Disbioza, dezechilibrul bacteriilor intestinale, a fost observată la peste 70% dintre cei care suferă de SII și numeroase studii au constatat că suplimentele de bacterii vii pot fi benefice în această afecțiune.”
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…