Din cuprinsul articolului
Tratamente complementare pentru cancer. Recuperarea oncologica ofera o varietate de terapii care au ca scop sa ajute pacientii sa isi mentina in parametri optimi forta fizica, compozitia biologica, sanatatea mentala si echilibrul emotional, sa isi recastige independenta si sa isi conserve energia pentru a-si continua atat tratamentul cat si activitatea de zi cu zi.
Desi cand vorbim de recuperare in orice afectiune cel mai adesea asociem momentul recuperarii cu momentul incheierii unei afectiuni, in oncologie vorbim de o recuperare etapizata, care incepe din momentul diagnosticului initial (prima afirmatie medicala a bolii) si continua atat timp dupa incheierea tratamentului cat este necesar ca pacientul sa aiba o calitate a vietii buna sau macar acceptabila in situatiile grave.
Etapa de preconditionare
”O etapa extrem de importanta si total neglijata in ingrijirea pacientului oncologic (imputabila oricarui medic care pune un astfel de diagnostic, rareori acest medic fiind un oncolog) este asa numita etapa de preconditionare: acele terapii care vor aduce pacientul intr-o forma fizica, biologica si psihica optima pentru initierea tratamentelor oncologice.
Toate studiile au evidentiat faptul ca aceasta etapa, la pacientii care o urmeaza, creste sansele de efectuare completa si la timp a tratamentului oncologic, creste raspunsul terapeutic al bolii, scade rata reactiilor adverse si/sau bolilor determinate de terapiile oncologice si scade mortalitatea prin boala in sine sau secundara tratamentului,” a explicat dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.
Medicul precizeaza ca, dupa un bilant complet clinic, biologic si functional, pacientul va primi un program nutritional personalizat, acolo unde este cazul se poate recurge la tratamente perfuzabile pentru recastigarea greutatii corporale si compozitiei biologice corecte, anterior tratamentului, consiliere psihologica si, cel mai important, programul de kinetoterapie.
Ozonoterapia si oxigenarea hiperbara au efect puternic de stimulare a imunitati
S-a constatat ca pacientii oncologici care mentin un stil de viata activ fizic au cea mai mare rata de supravietuire iar un program fizic corect se poate stabili numai dupa evaluarea functionala a pacientului. Acesta trebuie tot timpul adaptat, ca si dieta, pe parcursul evolutiei bolii si tratamentului.
”Terapiile complementare si-au dovedit din plin eficienta in aceasta etapa. OZONOTERAPIA si OXIGENAREA HIPERBARA au efect puternic de stimulare a imunitatii (cancerul este o manifestare a unei imunitati compromise iar chimioterapia si radioterapia produc scaderea dramatica a imunitatii), efect antioxidant (stresul oxidativ cronic este una dintre cauzele cancerului), efect antiinflamator (inflamatia cronica poate conduce si la cancer).
OZONOTERAPIA are si efect antiagregant plachetar, scazand riscul de tromboze (formarea de cheaguri) care este ridicat la acesti pacienti si determina cresterea riscului de evolutie nefavorabila si deces. Ambele terapii produc hiperoxigenare celulara si s-a demonstrat ca proteina numita CAIX (anhidraza carbonica IX), responsabila de ritmul inalt de crestere tumorala si metastazare, este inhibata in prezenta oxigenului,” a adăugat dr. Păcuraru.