Sari la conținut

Medic: Aceste alimente consumate la micul dejun accelerează depresia

ora mic dejun
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Micul dejun pornește metabolismul. De asemenea, oferă energia necesară pentru toată ziua și ajută oamenii să se concentreze la serviciu sau școală. Acestea sunt doar câteva motive pentru care este cea mai importantă masă a zilei.

Există nenumărate afirmații despre importanța micului dejun pentru sănătate, dar în acest caz este important să eviți trei alimente pentru a-ți îmbunătăți starea psiho-emoțională și pentru a evita depresia .

Afirmațiile conform cărora prima masă este cea mai importantă a zilei se bazează pe nivelul de energie și pe controlul greutății. Cu toate acestea, sănătatea mintală poate fi serios afectată de selecția ei. Acum, cercetătorii au descoperit de ce consumul anumitor alimente dimineața poate duce la probleme psihoemoționale și comportamentale.

Oamenii de știință au studiat efectele săriturii peste prima masă a zilei la peste 21.000 de elevi cu vârsta medie de 20 de ani, spune nutriționistul Vasilisa Ponomareva, citând rezultatele studiilor.

„În mod similar, consumul anumitor alimente/băuturi este asociat cu o probabilitate mai mare (de exemplu, carnea procesată) și mai mică (de exemplu, lactate, cereale) de depresie și probleme de comportament”, spune nutriționistul.

Micul dejun și depresia – Ce legătură există între ele?

„Rezultatele studiului arată că cafeaua, laptele, ceaiul, ciocolata, cacao, iaurtul, pâinea, pâinea prăjită, cerealele și produsele de panificație sunt asociate cu un risc mai scăzut de probleme de comportament”, spune expertul.

Adolescenta in depresie
Sursa foto: Doctorul Zilei

Alimente care duc la depresie

Specialistul adaugă că ouăle, brânza și șunca sunt asociate cu un risc mai mare de astfel de probleme. În primul rând, există prea multă sare în aceste produse. Și în al doilea rând, și mult mai important, majoritatea cârnaților și șuncilor vândute în magazine conțin nitrați.

Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, din acest motiv, cârnații servesc ca factor care crește riscul de cancer de colon.

„Soluția pentru cei care nu-și pot imagina viața fără un sandviș este să înlocuiască cârnații pregătiți industrial cu cârnați de casă – de exemplu, friptură de vită sau să facă o rulada din el. Oamenii de știință au și o veste bună: nitrații au un efect cumulativ, deci că ei se aplică regula generală a alimentaţiei sănătoase: totul este posibil, doar din când în când, prin excepţie”, spune expertul.

Atenție la lista de ingrediente!

„Fără îndoială, cârnații și crenvurștii sunt opțiunea mai ușoară pentru micul dejun. Acest avantaj al acestora este complet compensat de răul pe care orice cârnați îl poate aduce. Atenție la lista de ingrediente: există cuvântul „nitrit de sodiu” (E -251).Această substanță se adaugă pentru a conferi „produselor din carne” o culoare roz plăcută și, de asemenea, ca conservant.

La cârnați, nitritul de sodiu este periculos deoarece la încălzire formează nitrozamina cancerigenă, care poate provoca dezvoltarea cancerului.  Slănina supraîncălzită prezintă același pericol dacă conține E-251”, adaugă nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel