Din cuprinsul articolului
Chistul hepatic este o cavitate umplută cu lichid, care se formează la nivelul ficatului. De cele mai multe ori, un chist hepatic nu provoacă semne și simptome, fiind descoperit întâmplător, în timpul unor investigații imagistice cum sunt ecografia abdominală, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).
Puține chisturi hepatice cresc îndeajuns de mult încât să producă manifestări clinice, însă chisturile de dimensiuni mari prezintă un risc crescut de a produce complicații. Aceste chisturi pot să se suprainfecteze, să sângereze, să se rupă sau să producă compresie asupra căilor biliare.
Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat la DC Medical cum sau dacă se intervine în cazul unui chist hepatic și dacă un chist hepatic are risc oncologic.
„Chisturile sunt și ele de mai multe feluri. Pentru a le caracteriza bine este necesară o imagistică mai performantă, adică cel puțin un tomograf.
Niciodată nu se operează un ficat doar pe o ecografie, exceptând poate colecistul.
În rest, întotdeauna se face măcar un computer tomograf (CT) sau un RMN.
CT-ul va descrie mai bine chistul decât o simplă ecografie. Va descrie din punct de vedere al dimensiunii, al localizării, astfel încât poți să îți faci o idee asupra apartenenței sau ce fel de chist este ăsta”, ne-a spus medicu Dragoș Romanescu.
Uneori nu se poate stabili cu exactitate cauza care a dus la formarea chistului hepatic, însă există mai mulți factori de risc:
De cele mai multe ori, chisturile hepatice nu provoacă semne și simptome. Totuși, atunci când un chist la ficat determină manifestări clinice, acestea pot fi:
„De cele mai multe ori, operațiile pentru aceste chisturi se fac laparoscopic sau minimal invaziv. Laparoscopic sau robotic.
Sunt operații simple, cu minim sacrificiu de parenchim, uneori fără sacrificiu de parenchim, doar o descăpăcire a chistului este suficientă.
Întotdeauna, însă, acest capac se dă către laboratorul de anatomie patologică, pentru că există și chiste adenocarcinoame, deci unele forme de cancer.
Chisturile mici, sub 3 – 4cm nu constituie o problemă, trebuie doar urmărite, monitorizate. Chisturile care au crescut, de exemplu, de la ultimul control sau cele care dau simptome trebuie operate.
Simptomele însemnând durere, o jenă dureroasă în hipocondru atunci când este lângă colesict el poate jena, inclusiv peristaltismul colecisului, să apară dischinezie sau colicile biliare. Mai rar, dar se întâmplă cumva să facă compresia supra-stomacului în chisturile foarte voluminoase.
Și bineînțeles că sunt situații în care în polichistoza hepatorenală, când practic tot ficatul este transformat chistic, se poate ajunge inclusiv la transplant hepatic”, a mai spus medicul chirurg Dragoș Romanescu.
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…