Categories: Expertul zilei

Medic: acesta este primul semn că ai un chist hepatic

Chistul hepatic este o cavitate umplută cu lichid, care se formează la nivelul ficatului. De cele mai multe ori, un chist hepatic nu provoacă semne și simptome, fiind descoperit întâmplător, în timpul unor investigații imagistice cum sunt ecografia abdominală, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

Puține chisturi hepatice cresc îndeajuns de mult încât să producă manifestări clinice, însă chisturile de dimensiuni mari prezintă un risc crescut de a produce complicații. Aceste chisturi pot să se suprainfecteze, să sângereze, să se rupă sau să producă compresie asupra căilor biliare.

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat la DC Medical cum sau dacă se intervine în cazul unui chist hepatic și dacă un chist hepatic are risc oncologic.

„Chisturile sunt și ele de mai multe feluri. Pentru a le caracteriza bine este necesară o imagistică mai performantă, adică cel puțin un tomograf.

Niciodată nu se operează un ficat doar pe o ecografie, exceptând poate colecistul.

În rest, întotdeauna se face măcar un computer tomograf (CT) sau un RMN.

CT-ul  va descrie mai bine chistul decât o simplă ecografie. Va descrie din punct de vedere al dimensiunii, al localizării, astfel încât poți să îți faci o idee asupra apartenenței sau ce fel de chist este ăsta”, ne-a spus medicu Dragoș Romanescu.

Cauze și factori de risc

Uneori nu se poate stabili cu exactitate cauza care a dus la formarea chistului hepatic, însă există mai mulți factori de risc:

  • Pentru chisturile prezente la naștere sunt mai pronunțați factorii congenitali. Aceste chisturi apar din cauza dezvoltării structurilor de la nivel hepatic.
  • Afecțiune hepatice care produc inflamația țesutului hepatic.
  • Obstrucția ductelor hepatice duce și ea la formarea de chisturi. Blocajul poate să apară din cauza calculilor biliari, prin îngustarea ductelor sau în urma altor probleme care afectează structura ductelor biliare.
  • Infecția parazitară cu Echinococcus produce chistul hidatic hepatic.
  • Rareori, loviturile sau traumatismele în zona ficatului pot duce la formarea de chisturi.
  • Mutațiile genetice determină dezvoltarea structurilor hepatice, iar acest lucru favorizează formarea de chisturi. Factorii genetici sunt observați în boala polichistică hepatică sau în boala Caroli.

Semnele și simptomele chisturilor la ficat

De cele mai multe ori, chisturile hepatice nu provoacă semne și simptome. Totuși, atunci când un chist la ficat determină manifestări clinice, acestea pot fi:

  • durere la nivel abdominal drept (în zona hepatică),
  • balonare,
  • greață și vărsături,
  • lipsa apetitului alimentar,
  • sațietate după ce pacientul a consumat o cantitate mică de mâncare,
  • icter (în cazul obstrucției ductelor hepatice),
  • febră.
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cum se oprează un chist hepatic

„De cele mai multe ori, operațiile pentru aceste chisturi se fac laparoscopic sau minimal invaziv. Laparoscopic sau robotic.

Sunt operații simple, cu minim sacrificiu de parenchim, uneori fără sacrificiu de parenchim, doar o descăpăcire a chistului este suficientă.

Întotdeauna, însă, acest capac se dă către laboratorul de anatomie patologică, pentru că există și chiste adenocarcinoame, deci unele forme de cancer.

Chisturile mici, sub 3 – 4cm nu constituie o problemă, trebuie doar urmărite, monitorizate. Chisturile care au crescut, de exemplu, de la ultimul control sau cele care dau simptome trebuie operate.

Simptomele însemnând durere, o jenă dureroasă în hipocondru atunci când este lângă colesict el poate jena, inclusiv peristaltismul colecisului, să apară dischinezie sau colicile biliare. Mai rar, dar se întâmplă cumva să facă compresia supra-stomacului în chisturile foarte voluminoase.

Și bineînțeles că sunt situații în care în polichistoza hepatorenală, când practic tot ficatul este transformat chistic, se poate ajunge inclusiv la transplant hepatic”, a mai spus medicul chirurg Dragoș Romanescu.

 

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

15 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

34 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

55 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: