Din cuprinsul articolului
Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de covid și ajung la spital, rareori mai au ocazia să iasă vii din spital, motiv care a ridicat o sumedenie de întrebări și a dat naștere la multiple teorii ale conspirației. Unul dintre motivele acestei situații neplăcute se datorează stării avansate de boală cu care pacienții ajung la spital, astfel că eforturile medicilor sunt uneori în zadar.
Prof. dr. Cristian Băicuș explică primii paşi pe care trebuie să îi facem din prima clipă în care aflăm că suntem infectaţi cu SARS CoV-2, pentru a evita să ajungem la spital.
Întrebat de ce crede că ajung oamenii aşa târziu la spital şi de ce mor la scurt timp după ce sunt internaţi, medicul aminteşte de „faima” sistemului medical.
„Este o eroare sistematică de selecţie, la fel ca şi la antibiotice, pentru că ajung până la urmă la spital cei care nu şi-au revenit acasă şi normal că au o formă gravă.
Probabil că le e frică, au auzit că se moare şi se ştie că şi până la COVID, sistemul sanitar avea o faimă proastă – că nu se uită la tine medicii, că trebuie să dai bani, dar în COVID, bănuiesc că pe nicăieri nu s-a dat şpagă.
Poate se va purifica sistemul sanitar măcar din punctul acesta de vedere, poate nu se va mai da şpagă aproape nicărieri”, a explicat prof. dr. Cristian Băicuș, la Antena 3.
„Dar ajung târziu la spital şi pentru că îi omorâm noi, medicii”, spune, ironic. dr. Băicuş.
Întrebat ce ar trebui să ştie cei care se infectează cu Sars CoV-2 în valul patru al pandemiei COVID, specialistul a făcut câteva recomandări.
1. Imediat ce te-ai infectat şi simţi că ai ca o răceală nu trebuie să te duci la spital, unde este plin de bolnavi, ci se vorbeşte cu medicul de familie. În prima fază, acţionează doar virusul, apoi după 7-12 zile, apare a doua fază, furtuna citokinică, atunci când apare insuficienţa respiratorie.
2. În această etapă, când a apărut insuficienţa respiratorie, pacientul ar trebui să ajungă cât de repede se poate la spital. De multe ori, oamenii nu simt insuficienţa respiratorie, de aceea e bine să avem acasă un pulsoximetru.
3. Dacă saturaţia de oxigen a scăzut la sub 90, în mod clar pacientul nevoie de oxigen.
„Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen.
„La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.
Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”, a mai spus medicul Băicuş.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…