Din cuprinsul articolului
Pofta de dulciuri și alimente cu zahăr adăugat are un efect nociv asupra vaselor de sânge.
„Cercetările arată că pofta de dulciuri și consumul de alimente bogate în zahăr adăugat pot avea consecințe grave pentru vasele de sânge. Acest lucru se datorează faptului că consumul excesiv de zahăr poate duce la dezvoltarea sindromului metabolic, care crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare”, spune Dr. Elena Solomatina.
„Vasele de sânge joacă un rol important în organism prin transportul oxigenului și al nutrienților în tot corpul. Acestea trebuie să fie flexibile și elastice pentru a asigura circulația normală a sângelui. Cu toate acestea, consumul excesiv de dulciuri și alimente cu adaos de zahăr poate provoca deteriorarea vaselor de sânge”, spune nutriționistul Dr. Elena Solomatina.
Medicul explică faptul că rezistența la insulină, care se dezvoltă atunci când există un exces de zahăr în organism, determină creșterea nivelului de zahăr din sânge și crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge contribuie la acumularea de colesterol pe pereții vaselor de sânge, ceea ce poate duce la formarea plăcilor și ateroscleroză. Acest lucru reduce capacitatea vaselor de sânge și elasticitatea lor.
În plus, consumul excesiv de dulciuri poate duce la hipertensiune arterială și la inflamarea vaselor. Ca urmare, se formează obstacole suplimentare în calea fluxului sanguin, iar vasele devin mai puțin elastice și capabile să facă față sarcinii. Acest lucru poate duce la un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli grave.
„Pentru a vă proteja vasele de sânge, ar trebui să vă limitați consumul de alimente bogate în zahăr adăugat. În schimb, ar trebui să alegeți dulciuri naturale precum fructele și să controlați în mod conștient cantitatea de zahăr din dieta dumneavoastră. De asemenea, este important să mențineți un stil de viață activ și să faceți mișcare pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a întări vasele de sânge”, spune specialistul.
Consumul necontrolat de zahăr este una dintre cauzele obezității. 100 de grame de zahăr conțin aproximativ 400 de kilocalorii, cea mai mare parte din care organismul pur și simplu nu are nevoie, deoarece nevoile sale sunt mult mai mici. Prin urmare, excesul de zahăr care intră în organism, sub influența insulinei, este stocat sub formă de grăsime în cavitatea abdominală și sub piele, ducând la exces de greutate și efecte negative asupra organelor interne. Daunele cauzate de zahăr sunt și mai grave dacă acesta este consumat împreună cu grăsimi, de exemplu sub formă de cremă grasă în prăjituri și produse de patiserie sau ciocolată. Consumul a doar o jumătate de litru de băutură îndulcită pe zi poate duce la o creștere în greutate de 6-7 kilograme pe an.
Excesul de zahăr este un factor de risc pentru apariția diabetului de tip II. Zahărul rafinat este absorbit rapid în sânge, provocând „vârfuri” în secreția de insulină. Pancreasul devine epuizat în timp și își pierde funcțiile. Ca urmare, toxicitatea glucozei crește, ducând la afectarea multor organe și sisteme ale corpului și la complicații grave pe termen lung (orbire, nefropatie).
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…