Medic: Acesta este cel mai bun condiment pentru creier

Cel mai bun condiment pentru creier. Vorbim despre o plantă medicinală din familia Lamiaceae, genului Origanum. Planta este o specie nativă Europei, în regiunea mediteraneană, și sudului și centrului Asiei.

Oregano, condiment foarte popular în întreaga lume, aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, cum ar fi îmbunătățirea apărării antioxidante a organismului și protejarea creierului de declinul cognitiv legat de vârstă, relatează health.com.

Oregano este utilizat pe scară largă în așa-numita dietă mediteraneană, care este considerată una dintre cele mai bune și mai echilibrate. Oamenii de știință notează că oregano poate fi folosit în multe feluri de mâncare sărate și chiar ca aditiv. Potrivit experților, principalul avantaj al oregano este conținutul ridicat de antioxidanți.

Taninurile și fibrele, care fac parte din condiment, ajută la normalizarea digestiei și protejează organele de efectele substanțelor toxice. Datorită conținutului ridicat de acid ascorbic, planta este un antioxidant excelent, protejează organismul de influența negativă a radicalilor liberi, reduce probabilitatea apariției tumorilor maligne și încetinește procesul natural de îmbătrânire. În ceea ce privește conținutul de antioxidanți, oregano depășește chiar și afinele.

Sursă bogată de compuși vegetali

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Oregano este o sursă bogată de compuși vegetali care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Planta conține compuși fenolici, inclusiv acizi fenolici, cum ar fi acizii rosmarinic, clorogenic și cinamic, precum și flavonoide precum quercetina, apigenina, luteolina și kaempferol. Toate aceste substanțe protejează celulele de deteriorare prin neutralizarea moleculelor numite specii reactive de oxigen (ROS), care sunt dăunătoare sănătății atunci când nivelurile lor în organism devin prea ridicate.

Cercetările arată că suplimentele de oregano pot reduce markerii stresului oxidativ, o afecțiune care apare atunci când ROS suprimă apărarea antioxidantă a organismului, provocând leziuni celulare, a adăugat publicația.

În plus, oregano poate avea proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și sănătoase pentru creier. Oamenii de știință cred că multe dintre aceste beneficii provin și din nivelurile ridicate de antioxidanți din oregano, cum ar fi terpenele carvacrol și timol, care au efecte puternice de protecție a celulelor.

Oregano furnizează antioxidanți

„Consumul regulat de oregano este probabil să susțină sănătatea în mai multe moduri, inclusiv prin furnizarea de antioxidanți, vitamine și minerale care promovează sănătatea, dar în prezent nu există dovezi că consumul de oregano protejează împotriva unei anumite boli sau îmbunătățește sănătatea umană”, se spune. . articolul.

Oregano conține următoarele substanțe utile:

  • acid ascorbic
  • acizi grași (mononesaturați, polinesaturați, saturați)
  • fibre alimentare
  • taninuri
  • un complex complet de minerale (în principal calciu, fier, magneziu)
  • fenoli
  • vitamine din grupele K, B, A
  • colina
  • uleiuri esentiale

 

 

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

18 minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

48 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: