Din cuprinsul articolului
Cel mai bun condiment pentru creier. Vorbim despre o plantă medicinală din familia Lamiaceae, genului Origanum. Planta este o specie nativă Europei, în regiunea mediteraneană, și sudului și centrului Asiei.
Oregano, condiment foarte popular în întreaga lume, aduce beneficii sănătății în mai multe moduri, cum ar fi îmbunătățirea apărării antioxidante a organismului și protejarea creierului de declinul cognitiv legat de vârstă, relatează health.com.
Oregano este utilizat pe scară largă în așa-numita dietă mediteraneană, care este considerată una dintre cele mai bune și mai echilibrate. Oamenii de știință notează că oregano poate fi folosit în multe feluri de mâncare sărate și chiar ca aditiv. Potrivit experților, principalul avantaj al oregano este conținutul ridicat de antioxidanți.
Taninurile și fibrele, care fac parte din condiment, ajută la normalizarea digestiei și protejează organele de efectele substanțelor toxice. Datorită conținutului ridicat de acid ascorbic, planta este un antioxidant excelent, protejează organismul de influența negativă a radicalilor liberi, reduce probabilitatea apariției tumorilor maligne și încetinește procesul natural de îmbătrânire. În ceea ce privește conținutul de antioxidanți, oregano depășește chiar și afinele.
Sursă bogată de compuși vegetali
Oregano este o sursă bogată de compuși vegetali care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Planta conține compuși fenolici, inclusiv acizi fenolici, cum ar fi acizii rosmarinic, clorogenic și cinamic, precum și flavonoide precum quercetina, apigenina, luteolina și kaempferol. Toate aceste substanțe protejează celulele de deteriorare prin neutralizarea moleculelor numite specii reactive de oxigen (ROS), care sunt dăunătoare sănătății atunci când nivelurile lor în organism devin prea ridicate.
Cercetările arată că suplimentele de oregano pot reduce markerii stresului oxidativ, o afecțiune care apare atunci când ROS suprimă apărarea antioxidantă a organismului, provocând leziuni celulare, a adăugat publicația.
În plus, oregano poate avea proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și sănătoase pentru creier. Oamenii de știință cred că multe dintre aceste beneficii provin și din nivelurile ridicate de antioxidanți din oregano, cum ar fi terpenele carvacrol și timol, care au efecte puternice de protecție a celulelor.
Oregano furnizează antioxidanți
„Consumul regulat de oregano este probabil să susțină sănătatea în mai multe moduri, inclusiv prin furnizarea de antioxidanți, vitamine și minerale care promovează sănătatea, dar în prezent nu există dovezi că consumul de oregano protejează împotriva unei anumite boli sau îmbunătățește sănătatea umană”, se spune. . articolul.
Oregano conține următoarele substanțe utile:
- acid ascorbic
- acizi grași (mononesaturați, polinesaturați, saturați)
- fibre alimentare
- taninuri
- un complex complet de minerale (în principal calciu, fier, magneziu)
- fenoli
- vitamine din grupele K, B, A
- colina
- uleiuri esentiale