Din cuprinsul articolului
Aceasta este perioada din an în care toată lumea pare să se îmbolnăvească. Dacă aveți copii, lucrați într-un domeniu care vă pune în contact direct cu mulți oameni sau aveți imunitatea slăbită, este deosebit de important să luați măsuri de precauție suplimentare pentru a vă proteja de germeni.
Știți deja ce înseamnă acest lucru: spălarea regulată a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave (sau purtarea unei măști atunci când sunteți în preajma acestora) și respectarea programului de vaccinare antigripală și COVID.
Dar dieta poate fi, de asemenea, una dintre cele mai bune apărări împotriva bolilor contagioase. Există un anumit aliment pe care medicii specializați în boli infecțioase vă recomandă să îl consumați în mod regulat – chiar în fiecare zi – pentru a vă menține sistemul imunitar în formă.
Alimentul nr. 1 pentru sănătatea sistemului imunitar
Deși există o legătură între alimente și sănătatea sistemului imunitar, Dr. Suraj Sagar, șeful diviziei de boli infecțioase de la Holy Name Medical Center, spune că este important să știți că nu există un singur aliment care să garanteze că nu vă îmbolnăviți.
Cel mai important, spune el, este să aveți o dietă bine structurată care să conțină o varietate de alimente bogate în nutrienți. Acest lucru este mai eficient, spune el, decât să ai o dietă săracă în nutrienți, dar să mănânci un aliment care susține imunitatea în fiecare zi. „Persoanele care au o dietă bogată în nutrienți tind să aibă un sistem imunitar mai puternic decât persoanele care au o dietă preponderent nesănătoasă, deoarece dietele lor conțin vitamine, minerale și nutrienți care sunt parte integrantă a menținerii unui sistem imunitar puternic, sănătos și eficient”, spune Dr. Sagar.
Cu toate acestea, dacă doriți să începeți să încorporați un aliment în dieta dvs. pentru a vă menține sănătatea imunitară, Dr. Sagar recomandă citricele, cum ar fi portocalele, grapefruit, lămâile, limele și mandarinele. „Citricele sunt bogate în vitamina C, despre care se crede că crește producția de globule albe, care sunt „soldații” din fluxul nostru sanguin care luptă împotriva infecțiilor”, spune Dr. Sagar.
În plus, Dr. Sagar subliniază faptul că fructele citrice sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de inflamații. „Antioxidanții sunt compuși care neutralizează moleculele instabile numite radicali liberi. Atunci când numărul radicalilor liberi devine prea mare în organism, provocând un dezechilibru, acesta duce la deteriorarea celulelor și țesuturilor, cunoscută sub numele de stres oxidativ. Stresul oxidativ duce la apariția anumitor boli cronice. Antioxidanții precum betacarotenul ajută la reducerea sau prevenirea stresului oxidativ în organism”, explică el.
Cercetările susțin legătura dintre citrice și sănătatea imunitară. Un studiu a constatat că consumul zilnic de suc de citrice reduce inflamația și stimulează imunitatea. Un alt studiu a constatat că consumul regulat de citrice susține sistemul imunitar prin stimularea funcției celulelor imunitare și creșterea producției de globule albe care luptă împotriva infecțiilor.
Alte alimente care susțin sănătatea imunitară
Deși poate fi cu siguranță benefic să includeți citricele în dieta zilnică, Dr. Sagar reiterează că există și alte alimente care susțin sănătatea imunitară. El spune că ardeii roșii sunt o sursă deosebit de bună de vitamina C, aducând beneficii similare cu citricele.
Un alt aliment pe care Dr. Sagar îl recomandă pentru menținerea sănătății imunitare este broccoli. „Broccoli este plin de vitamine și minerale, plin de vitaminele A, C și E, precum și de fibre și mulți alți antioxidanți”, spune el. Și dacă doriți beneficii peste beneficii, asezonați-vă broccoli cu usturoi, despre care Dr. Sagar spune că susține și imunitatea, deoarece conține un compus numit alicină, care este antiviral. Sau asezonați-vă mâncarea cu turmeric sau ghimbir, alte două alimente pe care Dr. Sagar le recomandă pentru proprietățile lor antiinflamatorii.
Vrei ca gustarea ta de după-amiază să îți susțină sănătatea imunitară?
Dr. Sagar recomandă consumul de migdale sau semințe de floarea-soarelui. El explică faptul că migdalele sunt bogate în vitamina E, un alt nutrient care susține imunitatea, în timp ce semințele de floarea soarelui au seleniu, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor virale.
Este posibil să fi auzit că menținerea sănătății intestinelor este crucială pentru imunitate. Dr. Sagar spune că acest lucru este absolut adevărat, motiv pentru care spune că iaurtul (care crește cantitatea de bacterii bune din intestin) și legumele fermentate (bogate în bacterii bune, precum și în fibre) sunt alimente excelente pentru stimularea imunității.
După cum puteți vedea, există multe alimente care susțin sănătatea sistemului imunitar – tocmai de aceea o dietă variată este cea mai bună. Dar dacă doriți să începeți cu un singur aliment, fructele citrice sunt excelente pentru a începe, mai ales că pot fi consumate direct.
În plus față de menținerea unei diete echilibrate, Dr. Sagar spune că este, de asemenea, important să dormi suficient, să faci mișcare în mod regulat, să menții o greutate sănătoasă, să eviți alcoolul și tutunul și să ai modalități sănătoase de a face față stresului. Toate aceste obiceiuri, spune el, ajută la menținerea sistemului imunitar.
Înarmat cu toate aceste sfaturi utile venite direct de la un medic specialist în boli infecțioase, sunteți pregătit să faceți față iernii. Dacă vă îmbolnăviți, organismul dumneavoastră se va reface mai repede decât dacă nu ați avea obiceiuri sănătoase.
Acest articol este informativ, dacă aveți întrebări despre acest subiect consultați un specialist.