Din cuprinsul articolului
Cele mai multe organe și sisteme din corpul uman au un întreg arsenal de avertismente cu privire la stările critice – cu excepția ficatului.
Acesta nu are terminații nervoase, prin urmare, până când celulele sale încep să moară, este posibil ca o persoană să nu fie conștientă de problemele de sănătate prezente.
„Între timp, organismul încă mai dă unele semnale. Este adevărat că nu toată lumea va putea să le observe și să le asocieze cu un ficat bolnav. Mai ales dacă există probleme în funcționarea altor organe”, notează hepatologul Rodion Karpushin.
Expertul adaugă că unul dintre semnele problemelor este apariția edemelor. Mai mult, nu doar dimineața, ci pe tot parcursul zilei. Iar acesta este un simptom caracteristic al problemelor de funcționare a rinichilor.
„Doar un medic poate determina adevărata cauză a inflamației. Mai întâi trebuie să contactați un terapeut care vă va prescrie examinările necesare, iar pe baza rezultatelor acestora se va emite o trimitere către un specialist”, notează expertul.
Alte simptome neevidente ale bolii hepatice includ pigmentarea palmelor, îngălbenirea albului ochilor, mâncărimi ale pielii, sângerări nazale și apariția pe piele a unor capilare asemănătoare unor păianjeni. În stadiu avansat, bolile hepatice sunt însoțite, de obicei, de oboseală severă nejustificată, greață și tulburări ale activității cerebrale.
Cel mai sigur mod de a clarifica diagnosticul este examinarea sângelui pentru testele hepatice. Dacă acest organ are probleme pentru o perioadă lungă de timp, atunci vor apărea și probleme cu absorbția fierului – hemoglobina va fi semnificativ mai mică decât în mod normal.
Ciroza hepatică este stadiul final al multor boli de ficat, inclusiv hepatita cronică , boala alcoolică și boala ficatului gras non-alcoolic . Este un proces de formare difuză de țesut cicatricial care duce la disfuncții ale organului.
Ciroza hepatică este ireversibilă, tratamentul medicamentos și non-medicamentos al bolii vizează, de obicei, prevenirea progresiei procesului de fibroză și prevenirea apariției complicațiilor.
În afară de abuzul de alcool, alte cauze ale apariției bolii sunt: Bolile metabolice asociate cu acumularea excesivă de fier, cupru și alte elemente; leziuni autoimune; ciroza biliară primară și secundară; boli ale sistemului vascular; utilizarea pe termen lung a medicamentelor care au un efect toxic asupra țesutului hepatic; boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), care este asociată cu acumularea unor cantități mari de acizi grași liberi în hepatocite (celule hepatice).În acest caz, pacienții se plâng cel mai adesea de oboseală constantă, performanță redusă, disconfort în hipocondrul drept, indigestie, scrie ActualNo.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…