Din cuprinsul articolului
Consumul unui singur fruct reduce probabilitatea de a dezvolta o serie de boli, în special obezitatea, sindromul metabolic și diabetul de tip 2.
Rodia reduc nu numai nivelul de zahăr din sânge, ci și concentrațiile de lipide, precum și colesterolul rău, crescând în același timp nivelul colesterolului bun. Acest lucru înseamnă că protejează împotriva dezvoltării aterosclerozei și a tuturor bolilor vasculare aferente.
Acest efect al rodiilor se datorează polifenolilor și altor antioxidanți naturali. Aceștia fac ca vasele de sânge să fie mai elastice, reducând astfel tensiunea arterială.
Așadar, rodia, chiar și în cantități mici, este indispensabilă pentru pacienții hipertensivi. Un pahar din sucul său poate „scădea” presiunea superioară cu 5 mmHg, iar cea inferioară cu 2 mmHg.
Medicul și gastroenterologul, candidat la științe medicale Konstantin Spakhov, recomandă să mâncați regulat rodii sau să beți sucul lor, mai ales în sezon. Norma este de o jumătate de pahar de boabe de fructe pe zi.
În al doilea rând, reduce concentrația de lipide (grăsimi) și colesterol în sânge, protejând împotriva dezvoltării aterosclerozei și, prin urmare, împotriva tuturor bolilor asociate cu aceasta.
În plus, funcționează perfect: reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL). „Aceste efecte au fost dovedite în diverse experimente și sunt asociate în primul rând cu influența polifenolilor de care este atât de bogată rodia.
De asemenea, conține mulți alți antioxidanți naturali care au efecte terapeutice și preventive. Acesta este motivul pentru care rodia și sucul ei sunt clasificate drept superalimente – produse deosebit de sănătoase”, spune medicul.
„Apropo, dacă obișnuiți să aruncați cojile și partiturile, data viitoare încercați doar să le uscați. Fierberea lor cu apă clocotită constituie un remediu excelent pentru diaree. Efectul lor fixator nu este mai rău decât cel al medicamentelor”, spune medicul.
Dar cu hemoglobină scăzută, rodia nu va ajuta. Nu există mult fier în ea, iar culoarea sa roșie se datorează polifenolilor din compoziția sa. „În primul rând, previne tulburările metabolice, cum ar fi nivelul ridicat al zahărului din sânge.
Datorită acestui fapt, previne dezvoltarea diabetului și ajută atunci când această boală există deja. La acestea se adaugă și alte efecte benefice ale antioxidanților – antiinflamatorii, antiîmbătrânire și anticancerigene”, spune medicul.
Rodiile conțin mulți macro și micronutrienți importanți pentru sănătate, printre care: 10 mg de calciu – 1,5% din norma zilnică; 12 mg de magneziu – 4% din norma zilnică; 36 mg de fosfor – 6% din norma zilnică; 236 mg de potasiu – 7% din norma zilnică; 0,3 mg de fier – 4% din norma zilnică pentru bărbați și aproximativ 2% pentru femeile de vârstă reproductivă. În plus, aceste fructe conțin o cantitate foarte mare de vitamina C – aproximativ 10 mg, adică 25% din norma zilnică, scrie sursa.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…