Din cuprinsul articolului
Un fruct de toamnă gustos și accesibil, dar adesea subestimat, scade glicemia și curăță vasele, protejându-le de formarea cheagurilor de sânge.
Nutriționistul american Amy Goodson a numit beneficiile pentru sănătate ale perelor.
Beneficiile perelor
Dr. Goodson spune că perele sunt adesea subestimate. Dar, potrivit nutriționistului, principalul beneficiu al acestui fruct este conținutul ridicat de fibre din compoziția sa.
Aceste substanțe nutritive vă permit să mențineți o senzație de sațietate mai mult timp și, ca urmare, să nu mâncați în exces. „O pară medie conține aproximativ șase grame de fibre”, notează expertul.
Expertul adaugă că acest fruct conține două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Primele reglează nivelul zahărului din sânge și al colesterolului, normalizează activitatea intestinelor, iar a doua curăță organismul, elimină toxinele și ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2.
În plus, perele sunt bogate în flavonoide – antioxidanți alimentari care au efecte antiinflamatorii, scad colesterolul din sânge, reglează tensiunea arterială și previn formarea cheagurilor, precum și îmbunătățesc starea cheagurilor existente.
S-a demonstrat că perele sunt un tip de antidepresiv care poate crește, de asemenea, rezistența organismului la bacteriile și virușii patogeni.
Fructul este bun pentru persoanele care au probleme pancreatice
Dulceața perelor provine din fructoză (nu din glucoză ca în mere, de exemplu ), așa că fructul este bun pentru persoanele care au probleme pancreatice. Perele conțin mulți compuși vegetali benefici care dau acestor fructe diferitele lor arome.
De exemplu, antocianii conferă unor pere o nuanță roșu rubiniu. Acești compuși pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot întări vasele de sânge. Deși sunt necesare studii mai specifice privind pigmentul din pere, cercetările existente sugerează că un consum ridicat de fructe de pădure închise la culoare bogate în antociani (fructe de soc, struguri negri, mure) este asociat cu un risc redus de boli de inimă, notează ActualNo.
Perele cu coaja verde conțin pigmentul luteină , în timp ce perele cu coaja galbenă conțin zeaxantină . Acești compuși sunt esențiali pentru menținerea acuității vizuale, în special la vârste înaintate.
Ei creează o protecție antioxidantă a ochilor. Persoanele care consumă suficient din acești carotenoizi au cu 50% mai puține șanse de a dezvolta modificări degenerative ale retinei legate de vârstă. Mulți dintre acești compuși vegetali benefici sunt concentrați în coaja perelor, mai degrabă decât în pulpa acestora.