Sari la conținut

Medic: Acest aliment uitat este extrem de valoros, mai ales pentru diabetici și pentru cei cu intoleranță la gluten

Hrișca beneficii. Dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă, a scris pe pagina de Facebook despre beneficiile unui aliment uitat. 

Hrișca este un aliment adesea confundat cu cerealele însă, spre deosebire de acestea, nu conține gluten, fiind utilă persoanelor care au boală celiacă. În plus, e bună și pentru diabetici deoarece conține carbohidrați cu eliberare lentă. Unde mai punem că e și o sursă importantă de vitamine și minerale.

”Nu este prima data cand il citez pe Hipocrate: <<Hrana sa va fie medicament si medicamentul, hrana>>.  Hrișca este în continuare un aliment important, alaturi de orez, in bucataria asiatica. In Europa a fost adusa de mongoli si este des intalnita in bucataria slava. Din pacate nu mai gasim retete cu hrisca in bucataria romaneasca desi, cel putin in zona Moldovei, poate prin apropierea de Rusia, hrisca era folosita in alimentatie,” scrie dr. Elena Păcuraru.

Bună pentru diabetici și pentru cei cu intoleranță la gluten

Medicul precizează că va scrie o carte despre dietoterapie și că hrișca va fi inclusă.

”Chiar daca este frecvent confundata cu cerealele, hrisca este inrudita cu macrisul si rubarba. Este un aliment valoros deoarece contine 70-80% amidon, majoritatea acestuia sub forma de carbohidrati cu eliberare lenta, asigurand o crestere mai putin accentuata a glicemiei dupa alimentatie, fiind astfel utila diabeticilor.

Are 18% proteine, cu un continut ridicat de aminoacizi esentiali (aminoacizii pe care corpul nostru nu ii poate produce). Printre acestia triptofanul, un aminoacid precursor al dopaminei ce combate depresia. Prin continutul in rutin si taninuri are un puternic efect antioxidant. Contine, de asemenea, cantitati semnificative de fier, zinc, seleniu si calciu. Dar ea mai este valoroasa si prin ceea ce nu contine: glutenul. Este asadar utila pacientilor cu intoleranta la gluten sau celor care inteleg ca omul modern mananca mult mai mult gluten decat a fost programat genetic sa consume si doresc sa remedieze acest aspect in alimentatia lor,” explică dr. Elena Păcuraru.

Glutenul poate cauza o mulțime de probleme de sănătate

Medicul sugerează totuși să fie introdusă treptat in alimentatie. Amestecati in faina alba din care faceti aluaturi si putina faina de hrisca. Puteti combina in pilaf orezul cu o lingura de boabe de hrisca sau puteti pune in supa de linte. Boabele de hrisca fierte le puteti folosi in loc de carne tocata in preparatele de post sau vegetariene: ardei umpluti, sarmale, musaca.

Rețetă cu hrișcă de la dr. Elena Păcuraru

”Stiind ca glutenul in exces produce o multime de probleme, de la sanatatea mucoasei intestinale, trecand prin imunitate si, mai ales, tulburari autoimune si ajungand pana la producerea durerilor articulare, am considerat ca avand aceste informatii, veti da o sansa acestui aliment sa ajunga pe masa dumneavoastra,” conchide medicul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel