Din cuprinsul articolului
Medicii îi avertizează pe cei care vizitează Thailanda în fiecare an să evite un preparat local supranumit „cea mai mortală mâncare din lume”.
Koi pla este făcut din pește crud măcinat cu mirodenii și lămâie și „o singură înghițitură” este suficientă pentru a provoca cancer.
Peștii de apă dulce din care se prepară sunt expuși unui risc ridicat de contaminare cu viermi paraziți, cunoscuți sub denumirea de viermi hepatici, notează Daily Mail.
Odată ce ajung în organism, acești paraziți microscopici provoacă inflamații care distrug celulele și conduc la cancerul căilor biliare.
Expertul în politici alimentare din Boston și profesor la Universitatea Northeastern, Dr. Darin Detwiler, a declarat pentru DailyMail.com:
„Dacă peștele găzduiește parazitul, orice consum al cărnii crude poate introduce parazitul în organism, conducând la infecție.”
În ultimele decenii, au fost depuse eforturi extinse pentru a crește conștientizarea legăturii dintre peștele crud în încercarea de a reduce ratele de infecție.
Alte preparate din pește crud, cum ar fi pla som, pla jom și pla ra, pot provoca, de asemenea, cancer, deoarece conțin aceleași specii de pește ca koi pla.
Dar, în ciuda avertismentelor, un studiu din 2023 a descoperit că aceste preparate sunt încă populare în partea de nord-est a Thailandei, care, din fericire, este mai puțin turistică decât sudul.
Cercetarea, condusă de Yi-Chen Wang de la Universitatea Națională din Singapore, a realizat sondaje în trei sub-districte – Ban Kaengt, Na Tan și Non Phayom – din trei provincii ale zonei.
Un total de 820 de chestionare au fost obținute, 66% dintre respondenți confirmând că consumă pește crud, în ciuda cunoștințelor despre riscuri.
Aproape 70% dintre participanți au avut o înțelegere corectă că consumul de pește crud poate duce la infecții parazitare.
Mai mult de un sfert dintre participanți (28,3%) au crezut greșit că alte alimente crude, cum ar fi creveții, carnea de vită crudă, legumele și fructele, sunt, de asemenea, surse de infecție
Cea mai bună modalitate de a distruge acest tip de parazit este să se gătească temeinic peștele înainte de a fi consumat.
Paraziții din pește sunt distruși la o temperatură de cel puțin 145°F (aproximativ 63°C) sau se poate congela peștele la -4°F (aproximativ -20°C) timp de cel puțin șapte zile.
Pentru consumatorii din regiunile din afara Thailandei, unde peștele crud de apă dulce este mai puțin comun, riscul este mult mai mic, dar Dr. Detwiler a declarat pentru DailyMail.com că acesta există încă în cazul manipulării necorespunzătoare a alimentelor.
„Cu toate acestea, paraziții alimentari proveniți din pește crud sau insuficient gătit sunt încă un risc, inclusiv teniile și alți paraziți. Parazitul care duce la cancerul de ficat în Thailanda se găsește predominant în Asia de Sud-Est, în special în regiunile unde preparatele din pește crud de apă dulce sunt populare.”
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…