Sari la conținut

Medic: Acest aliment NU trebuie să lipsească din dietă. Topește grăsimea și….

dieta
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
aliment benefic

Specialiștii în nutriție spun că iaurtul se află printre cele mai sănătoase alimente. De ce? Conţine diverşi nutrienţi esenţiali. Medicii spun că acest aliment nu trebui să lipsească din dietele echilibrate. 

Are puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi. Mai mult, iaurtul ocupa locul 2 în ierarhia alimentelor sănătoase, imediat după legume şi fructe, potrivit  sanatatea.tv.

Iaurtul are aceleasi proprietati nutritive ca laptele, cărora li se adaugă beneficiul unor microorganisme care contribuie la echilibrul florei intestinale, cea care protejeaza organismul impotriva agresiunii germenilor patogeni ingerati odata cu hrana sau apa.

„Lactatele fermentate, așa cum este iaurtul, trebuie consumate zilnic, ca obicei alimentar sănătos și benefic pentru organism, fiind și foarte accesibile. Este foarte simplu să le introducem în alimentația zilnică, pentru toţi membrii familiei. Nutriționiştii recomandă consumul zilnic de iaurt, pentru că acesta asigură o bună parte din necesarul de proteine, calciu, minerale și vitamine, de care avem nevoie la orice vârstă. Datorită fermentării și rețetei, iaurtul este mai bogat în nutrienți decât laptele.

În România aportul de calciu este insuficient, conform sintezelor publicate de Ministerul Sănătăţii. Faţă de un necesar de 800 mg/zi, bărbații consumă cam 743 mg, în timp ce femeile consumă doar 635 mg. Un iaurt pe zi practic ar compensa o parte din deficitul de calciu.

iaurt
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Așadar, lactatele sunt principalele surse alimentare naturale de calciu, cel mai bine utilizate de organism”, afirmă prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Reputatul profesor este de părere și că iaurtul este un aliment esențial pentru nutriția zilnică, contribuind major la realizarea echilibrului alimentar.

Consum regulat de iaurt, în cadrul unui regim restricționat caloric, determină o scădere mai mare în greutate.

Potrivit experților în nutriție, proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare,  stimulează mecanismele reglatoare care anunță sațietatea. Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică.

Specialiștii în nutriție au început să acorde o atenție deosebită, în ultimii ani, proprietăților nutriționale ale lactatelor fermentate, în special celor asociate iaurtului. Un alt studiu  a evidenţiat impactul pozitiv al consumului de iaurt ca parte dintr-o alimentaţie echilibrată, în reducerea riscului cardiometabolic la copii și adolescenți.

Așadar, iaurtul, potrivit cercetătorilor, este aliment care poate fi consumat la orice masă. Se poate asocia  cu cereale, la micul dejun, la gustarea dintre mese, sau seara, în completarea unei cine ușoare.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel