Sari la conținut

Medic: Acest aliment ieftin conține de 7 ori mai mult fier decât carnea

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Nu numai carnea este o sursă de fier. Un aliment ieftin conține de 7 ori mai mult acest mineral în comparație cu carnea. Un astfel de produs este soia, care este adesea inclusă în dieta centenarilor, spune dr. Krutika Nanavati. Ea împărtășește care sunt proprietățile sale benefice și cât de des ar trebui să fie consumat.

Boabele de soia sunt cunoscute de mai bine de 5 mii de ani. Fasolea ei galbenă este bogată în grăsimi sănătoase și are valoare nutritivă ridicată. Soia se află pe primul loc în rândul culturilor de legume în ceea ce privește conținutul de proteine, deci este un produs indispensabil pentru cei care urmează o alimentație sănătoasă, precum și pentru vegetarieni și vegani.

Proteina din soia este similară ca compoziție cu cea animală și conține toți aminoacizii necesari importanți pentru funcționarea normală a organismului. Deoarece această proteină nu conține colesterol rău, consumul ei regulat poate ajuta la reducerea riscului de apariție a aterosclerozei, făcându-l benefic pentru sănătate.

„În plus, soia este bogată în fosfolipide, care susțin refacerea și curățarea organismului. De asemenea, conține o cantitate semnificativă de fier – de 7 ori mai mult decât carnea. Soia are o concentrație mare de fibre și aproape că nu conține amidon și monozaharide, ceea ce are un efect pozitiv asupra digestiei și a sistemului cardiovascular”, spune specialistul.

Consumul regulat de soia va îmbunătăți semnificativ sănătatea arterelor și, după cum am menționat deja, va reduce riscul de boli cardiovasculare. Prin urmare, acest produs ar trebui cu siguranță adăugat în dieta ta zilnică pentru a menține sănătatea și a prelungi viața.

Beneficii medicale

Soia este considerată un înlocuitor complet al cărnii datorită conținutului ridicat de proteine, care reprezintă până la 50% din valoarea energetică a acestui produs. Proteinele din soia au o compoziție de aminoacizi aproape identică cu proteinele animale, ceea ce le face ușor digerabile de către organism.

soia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Soia este bogată în nutrienți importanți. 100 g din acest produs conțin aproximativ 385 kcal. Beneficiul soiei constă în conținutul unei cantități mari de vitamine și elemente:

  • Vitamina K – importantă pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui;
  • Vitamina B1 (60% din norma zilnica pentru adulti) – joaca un rol cheie in metabolism si sustine sistemul nervos;
  • Fier – necesar pentru transportul oxigenului în sânge;
  • Magneziul – participă la peste 300 de reacții biochimice din organism.
  • Fosfor – important pentru oase și dinți sănătoși;
  • Zinc, mangan și cupru – susțin sistemul imunitar și participă la procesul de vindecare.

Contraindicaţii

Soia este un aliment care stârnește multe controverse. Datorită valorii sale nutritive unice, produsele din soia devin din ce în ce mai populare în rândul persoanelor care caută un stil de viață sănătos. Cu toate acestea, o astfel de popularitate dă naștere și la multe mituri. Cu toate acestea, ca orice produs, soia are unele posibile efecte negative.

Ca și în cazul oricărui alt aliment, consumul excesiv de soia poate duce la efecte negative asupra sănătății.

Daunele de la soia constă în compușii chimici care interferează cu absorbția normală a iodului. Acest lucru poate afecta negativ starea sistemului endocrin, în special funcția glandei tiroide.

Un alt dezavantaj potențial al soiei este prezența acidului oxalic în compoziția sa. Acest acid poate contribui la formarea pietrelor la rinichi și vezicii urinare.

Enzimele găsite în boabele de soia pot încetini absorbția micronutrienților din alte alimente. Acest lucru duce la o lipsă de vitamine și minerale importante în organism dacă dieta nu este variată. În plus, soia este bogată în fitoestrogeni, care pot dăuna anumitor boli legate de sistemul hormonal.

Cheia sănătății este varietatea și echilibrul. Nu se recomandă consumul numai de produse din soia. Predominanța pe termen lung a unui produs în dietă poate provoca consecințe negative și deficit de vitamine. Varietatea în dietă ajută la evitarea multor probleme și oferă organismului toți nutrienții necesari.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel