Din cuprinsul articolului
Medic: Această nucă are cele mai multe vitamine! Nucile sunt o sursă bună de vitamina C, grăsimi bogate în acizi grași nesaturați, vitaminele B1, E, fier, caroten, potasiu, magneziu, iod. Aceste contribuie la buna funcționare a creierului.
Este util să includeți nuci în dieta zilnică, cele mai sănătoase sunt nucile, migdalele și semințele de pin, relatează nutriționistul Lyudmila Denisenko.
Nuca cu cele mai multe vitamine
„Nucile sunt esențiale pentru funcționarea normală a creierului. Nu degeaba preoții din Babilonul antic le interziceau oamenilor obișnuiți să le mănânce, crezând că întăresc mintea. Aminoacizii continuti de nuci, inclusiv fenilalanina si leucina, sunt esentiali pentru reinnoirea celulelor creierului si a celulelor nervoase”, noteaza expertul.
Potrivit acesteia, nucile conțin foarte multă vitamina C, grăsimi bogate în acizi grași nesaturați, vitaminele B1, E, fier, caroten, potasiu, magneziu, iod. Au efect bactericid și antiinflamator, pot scădea nivelul colesterolului din sânge, pot întări mușchii și pot ameliora oboseala după activitatea fizică.
Migdalele conțin mult calciu, fier, fosfor, vitaminele B2 și B3, care sunt necesare pentru sănătatea dinților, părului și pielii. Această nucă favorizează, de asemenea, metabolismul normal și este utilă pentru anemie și tulburări de vedere.
Dr. Denisenko notează că cea mai mare cantitate de vitamine și minerale este conținută în semințele de pin. Au efect de întinerire și accelerează regenerarea celulară.
Beneficiile semințelor de pin
Semințele de pin sunt un produs indispensabil în alimentația copiilor, deoarece vitaminele conținute în ele contribuie la creșterea organismului. Acestea conțin următoarele vitamine:
- Vitamina A este o vitamina care favorizeaza cresterea si dezvoltarea;
- Vitamina B1 (tiamina), care este implicată în reglarea oxidării produșilor metabolici de hidrocarburi, este necesară pentru metabolismul aminoacizilor, formarea acizilor grași și afectează sistemul cardiovascular, digestiv, endocrin și nervos;
- Vitamina B2 (riboflavina), care ajută organismul să transforme proteinele, grăsimile și carbohidrații în energie, participă la formarea și întreținerea țesuturilor corpului ; ajută la îmbunătățirea acuității vizuale, este necesar pentru funcționarea sistemului nervos, a ficatului, a sistemului hematopoietic și, de asemenea, are un efect pozitiv asupra stării pielii și a membranelor mucoase;
- Vitamina B3 (niacina) – participă la sinteza grăsimilor, metabolismul proteinelor și conversia alimentelor în energie; reglează sistemul nervos și cardiovascular, metabolismul colesterolului și hematopoieza, îmbunătățește activitatea organelor digestive;
- Vitamina E (tocofenol), care este necesară pentru funcționarea sistemului endocrin, pentru metabolismul proteinelor și carbohidraților, sprijină absorbția grăsimilor, vitaminelor A și D și protejează membranele celulare de deteriorare.
Semințele de pin mai conțin micro și macroelemente valoroase: cupru, magneziu, mangan, siliciu, vanadiu, potasiu, fosfor, calciu, molibden, nichel, iod, staniu, bor, zinc, fier. Pe lângă cele enumerate, în compoziția nucilor de cedru mai sunt incluse: bariu, titan, argint, aluminiu, ioduri, cobalt, sodiu, potrivit sursei.
Pe lângă proteinele de înaltă calitate, nucile de pin conțin și diverse tipuri de carbohidrați, printre care: glucoză, fructoză, zaharoză, zaharuri, amidon, dextrine, pentozani și fibre.