Din cuprinsul articolului
De când a început pandemia, s-a putut observa că în sezonul rece s-a înregistrat o creștere a cazurilor de covid, iar primăvara s-a înregistrat o scădere, iar apoi ciclul se reia. Care este explicația? Temperaturile scăzute care ne fac să stăm mai mult la interior și să interacționăm cu ceilalți într-un spațiu restrâns. Astfel, crește și posibilitatea de a ne infecta, explică medicul Marius Geantă.
„E simplu. Pentru că interacțiunea se produce mai degrabă în interior, oamenii petrec mai puțin timp afară, iar transmiterea în interior a virusului e mai intensă decât în spațiu închis. Arată asta foarte multe studii. Ne aducem aminte de cele care arătau cum se transmite virusul într-un avion, cum se transmite într-un restaurant, dacă e sau nu ventilat, cum se transmite în clase, la școală, sunt date care există. Asta e explicația: oamenii petrec mai mult timp în interior și vin în contact mult mai apropiat.”, explică medicul Marius Geantă, scrie Realitatea.net.
În plus, dacă anumite infecții respiratorii sunt influențate și de factori externi, cum ar fi temperatura sau umiditatea, datele colectate până acum despre SARS-CoV-2 arată că acest virus reprezintă o excepție.
„Virusul în sine pare că nu este influențat de căldură sau de umiditate. Nu avem același patern ca în cazul altor infecții respiratorii, cel puțin din ce știm până acum”, concluzionează Marius Geantă.
Epidemiologul Emilian Popovici: Valul patru se va autoelimina.
Epidemiologul Emilian Popovici susține că valul patru „se va autoelimina”. Potrivit acestuia, vârful valului ar urma să fie atins la mijlocul lunii octombrie.
„Acest val al pandemiei se va autoelimina datorită contagiozității ridicate a variantei Delta care va infecta un număr foarte mare de persoane în timp foarte scurt. În 4 luni acest val să va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare. Problema va fi maximă în vârf de val care nu va fi o zi, ci va fi un platou. Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie”, a spus Emilian Popovici
Epidemiologul Emilian Popovici a explicat că la o rată de infectare de 10 la mie înseamnă că un om dintr-o sută este pozitiv SARS-CoV-2.
„Acel 1% care este infectat va infecta în cazul variantei Delta alte 8 persoane. E foarte important ca oameni să se vaccineze – doza 3 aduce benefici nete, readuce protecția față de infecție”, a explicat conf. dr. Emilian Popovici de la Societatea Română de Epidemiologie