Din cuprinsul articolului
Dietă pentru ficat. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Are un rol esential in procesul de digestie, metabolism si eliminare a toxinelor din organism. De asemenea, ficatul are capacitatea de a se regenera, fiind unul dintre putinele organe care își pot reface celulele distruse.
Potrivit medicilor, o dietă adecvată este esențială pentru funcționarea sa normală a ficatului.
Dietă adecvată este esențială pentru ficat
„Totuși, cei mai mulți oameni se gândesc adesea la cum să fie fericiți cu ceva gustos, să-i răsplătească pentru munca bună sau realizări mai puțin semnificative. Dar toate acestea au un efect negativ asupra funcției hepatice”, spune dr. Daria Kharitonova, medic gastroenterolog.
Ea explică modul în care nutriția afectează starea celui mai important organ și ce alimente ar trebui excluse definitiv din dietă, precum și ce ar trebui să fie prezente în acesta.
Cea mai bună dietă pentru ficat
„În primul rând, vă sfătuiesc să monitorizați conținutul caloric al dietei. Mâncărurile și alimentele excesiv de hrănitoare și sățioase sunt dăunătoare funcției hepatice.
„Creează o sarcină insuportabilă asupra organului în cauză”, spune medicul.
Sunt de asemenea interzise alimentele grase, picante și afumate. Potrivit expertului, toate contribuie la dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice.
Pasiunea pentru pâine albă, produse de patiserie dulci din făină albă, produse lactate cu un procent mare de grăsime (brânză de vaci, lapte, smântână etc.), cărnuri grase duce la consecințe adverse. Medicul mai spune că, dacă nu corectați meniul, atunci în timp funcția hepatică va avea de suferit, iar acest lucru într-o etapă ulterioară poate duce la dezvoltarea fibrozei tisulare, cirozei sau a altor boli hepatice periculoase.
De asemenea, ar trebui să evitați alcoolul. Potrivit medicului, chiar și cazurile rare de consum de bere, vin sau băuturi mai tari amenință să ducă la probleme grave de sănătate. În plus, nu doar ficatul va avea de suferit, ci și inima, vasele de sânge, rinichii, stomacul și chiar creierul.
Pentru normalizarea funcției hepatice, sunt necesare „grăsimi sănătoase”, care sunt bogate în lipide – constructori ai membranelor celulare. În același timp, nu trebuie să abuzați de alimentele cu conținut ridicat de lipide, pentru a nu vă afecta organismul.
- Cele mai bune alimente de recuperare a ficatului:
- Pește – somon, macrou, halibut;
- Ovaz;
- Avocado – încetinește distrugerea țesutului hepatic și îl ajută să se recupereze datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conține;
- Ulei de măsline nerafinat;
- Nuci – nuci, migdale, alune, nuci de pin;
- Fructele de pădure – căpșunile, zmeura, căpșunile sălbatice expulzează bila, ajută la curățarea organului în cauză.