Din cuprinsul articolului
Persoanele care optează pentru dieta carnivoră „se joacă cu focul”, a avertizat un medic dietetician de top.
Site-urile de socializare, precum TikTok, sunt pline de conturi care promovează acest plan alimentar, în care susținătorii supraviețuiesc alimentelor pe bază de animale, cum ar fi friptura, ouăle și untul, pretinzând beneficii pentru pierderea în greutate.
Dr. Rupy Aujla, medic de familie la NHS, spune însă că cei care optează pentru un stil de viață carnivor ar putea să se expună unor riscuri grave pentru sănătate, inclusiv tulburării de distrugere a memoriei.
„Este un lucru care m-ar îngrijora, faptul că oamenii se expun riscului de boli cardiovasculare și chiar de demență”, a spus el.
Vorbind la podcast-ul său, The Doctor’s Kitchen, Dr. Aujla a spus că există o serie de pericole de care ar trebui să fie conștienți oamenii care optează pentru această dietă.
Dieta carnivoră: risc sever de boli cardiovasculare și demență
„Cred că ne jucăm cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung ale oamenilor care consumă aceste diete în medii moderne”, a spus el.
‘Vă expuneți unui risc sever de boli cardiovasculare și demență, precum și la tot ceea ce vine cu aceste boli’.
El a spus că presupusele beneficii ale dietei carnivore sunt legate în principal de lipsa carbohidraților, cum ar fi pastele și pâinea, care ar putea ajuta unele persoane să piardă în greutate în anumite circumstanțe.
‘Ca o dietă pe termen scurt, aceasta poate oferi de fapt unele beneficii terapeutice pentru persoane în circumstanțe specifice, cum ar fi cele cu intoleranțe reale’, a spus el.
Dieta carnivoră ar putea avea implicații grave asupra sănătății
Cu toate acestea, citând studii atât pe oameni, cât și pe șoareci, Dr. Aujla a declarat că oamenii de știință au descoperit că dieta carnivoră ar putea avea implicații grave asupra sănătății.
Cu privire la studiul pe șoareci, el a spus: „S-a constatat că aderarea pe termen lung la dietele keto sau carnivore poate fi pro-inflamatorie și pro-îmbătrânire.
‘Ei au observat de fapt schimbări în organele cheie, cum ar fi inima și rinichii, unde acumularea a ceva numit celule senescente a contribuit la inflamația și toxicitatea sistemică’.
‘Celulele senescente sunt un fel de celule îmbătrânite care stau pe aici și produc o mulțime de inflamații și nu sunt eliminate de sistemul imunitar.
Acestea sunt tipul de celule pe care nu le doriți în exces și care pot contribui la inflamația sistemică generală”.
În ceea ce privește studiile pe oameni, Dr. Aujla a subliniat riscul crescut de afectare a funcției mușchiului cardiac și impactul asupra sănătății celulelor, care ar putea crește inflamația cronică.
Dar el a adăugat că cel mai îngrijorător aspect al dietei pe bază de animale a fost nivelul ridicat de colesterol, care este legat de riscul crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, precum și de demență.
NHS susține carnea ca o sursă bună de proteine, de care organismul are nevoie pentru a menține și a construi mușchi, și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fierul, zincul și vitaminele B.
Cu toate acestea, oraganismul de sănătate recomandă să se aleagă bucăți slabe și să se limiteze consumul de carne roșie și procesată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, minimizând în același timp aspectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate care pot crește riscul de colesterol ridicat.