Din cuprinsul articolului
O băutură care a devenit în ultima vreme tot mai populară poate scădea nivelul de zahăr din sânge și poate bloca dezvoltarea diabetului insidios.
Cercetătorii americani au descoperit că kombucha, este foarte utilă pentru diabetici și persoanele aflate în prediabet. Iată ce spune medicul rus Dr. Ancha Baranova.
Băutura care blochează diabetul
Expertul notează, referindu-se la descoperirile oamenilor de știință de la Universitatea Georgetown, că kombucha are diverse proprietăți hipoglicemiante și „funcționează mai bine decât metforminul”.
Participanții la studiul comentat au consumat o cană de kombucha timp de patru săptămâni. Ca urmare, s-a constatat că nivelul lor mediu de zahăr din sânge la post a scăzut de la 164 la 116 miligrame pe decilitru.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că băutura a ajutat la scăderea nivelului de glucoză la valori normale, explică Dr. Baranova.
„Această băutură poate bloca dezvoltarea precursorului bolii comentate – sindromul metabolic”, spune specialistul.
Potrivit nutriționistului Angelica Duval, kombucha are un efect de refacere generală și îmbunătățește imunitatea.
„Cu toate acestea, merită să ne amintim că kombucha nu este pentru toată lumea. Consumul său nu este recomandat persoanelor cu aciditate crescută, ulcer peptic și diverse boli ale tractului gastro-intestinal în fază exacerbată”, precizează specialistul, potrivit ActualNo.
„Principalul efect al băuturilor kombucha este îmbunătățirea stării corpului uman. Îmbunătățirea generală a acestuia datorită introducerii bacteriilor în microflora intestinală. Aceasta din urmă reglează mulți parametri, inclusiv imunitatea și absorbția anumitor substanțe. Cu cât o persoană are o microflora mai bună și mai numeroasă, cu atât se simte mai bine și are o sănătate mai bună”, spune nutriționistul.
Băutură care scade glicemia și blochează diabetul
Expertul recomandă consumul a 200-400 de mililitri de kombucha pe zi. În același timp, nutriționistul notează că beneficiile băuturii pot fi obținute doar dacă este preparată corespunzător.
„Dacă vorbim despre condițiile de preparare la domiciliu, atunci oamenii ignoră adesea diverse sfaturi pentru dezinfectarea vaselor în care este depozitată băutura fermentată. De exemplu, borcanul este pur și simplu spălat în loc să fie sterilizat. Ca urmare, pot rămâne bacterii, ceea ce poate face ca băutura utilă să fie dăunătoare”, subliniază medicul.
Anterior, oamenii de știință canadieni au descoperit , că o serie de băuturi, inclusiv laptele, pot reduce nivelul de glucoză din sânge. Alte băuturi care ajută la reducerea valorilor acestora includ ceaiul din plante, cafeaua neîndulcită, sucul de legume, limonada fără zahăr.