Sari la conținut

Medic: 7 cauze ale durerilor de cap. Unele dintre ele te vor surprinde

Fenomenul 'Misokinesia'
Sursa foto: freepik.com
Totul despre fenomenul 'Misokinesia'

Există 7 cauze ale durerilor de cap . Un medic a subliniat importanța diagnosticului diferențial al cefaleei și migrenei, două afecțiuni care sunt similare ca natură, dar semnificativ diferite în manifestările clinice.

După cum notează medicul Yuri Anikienko, migrena se caracterizează prin dureri mai intense și mai debilitante, adesea însoțite de simptome precum greață, tulburări de vedere (vedere încețoșată, pete în fața ochilor), sensibilitate crescută la lumină puternică și chiar vărsături.

În același timp, durerile de cap obișnuite, de regulă, sunt mai ușor de tolerat de către pacienți și nu sunt însoțite de manifestări sistemice atât de pronunțate.

Expertul subliniază șapte cauze principale ale durerilor de cap: stres, natura dietei, factori de mediu, modificari hormonale, lipsa de somn, probleme ale bilei sau ale ficatului și aportul de medicamente.

Cauze ale durerilor de cap

durere de cap
Sursa foto: pexel.com

Trecând la analiza principalelor cauze ale durerilor de cap, dr. Yuriy Anikienko a subliniat mai întâi rolul stresului ca unul dintre factorii cheie provocatori. Potrivit terapeutului, sub stres există o tensiune reflexă a mușchilor din spatele gâtului, care poate duce la dezvoltarea unei dureri de cap tensionate.

Un alt factor important care poate provoca starea de rău menționată este natura dietei. După cum a subliniat dr. Anikienko, la mulți pacienți, dezvoltarea cefalgiei poate fi asociată cu alergia alimentară – o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului dă un răspuns inadecvat la anumite componente ale alimentelor.

Alergiile alimentare

În același timp, potrivit medicului, alergiile alimentare se manifestă adesea ca dureri de cap întârziate care apar la câteva ore după masă. Acest lucru se datorează faptului că reacția alergică se dezvoltă în părțile inferioare ale tractului gastrointestinal, unde alimentele nu intră imediat, ci după un anumit timp.â

Reacția alergică

Reacția alergică care apare în intestin duce la activarea nervului vag, care transmite semnale către creier, care se manifestă printr-o durere de cap întârziată. Printre cei mai tipici alergeni alimentari, dr. Anikienko a identificat următoarele alimente: arahide, gluten, cazeina proteica din lapte, excesul de cofeina, alcoolul si ciocolata.

Factorii de mediu pot juca și un rol semnificativ

Pe lângă factorii dietetici, factorii de mediu pot juca și un rol semnificativ în dezvoltarea durerilor de cap. Astfel, potrivit lui Yuri Anikienko, la mulți pacienți, cefalalgia poate fi o manifestare a alergiilor sezoniere care afectează sinusurile paranazale. În plus, durerile de cap pot apărea ca o reacție la schimbarea condițiilor meteorologice, care este caracteristică în special persoanelor sensibile la vreme.

Modificările hormonale

Un alt factor important care poate provoca dureri de cap sunt modificările hormonale. După cum notează terapeutul, fluctuațiile nivelului hormonilor sexuali, caracteristice femeilor în timpul ciclului menstrual, sarcinii și menopauzei, pot duce la dezvoltarea așa-numitelor dureri de cap hormonale. Este imposibil să nu remarcăm rolul lipsei de somn în dezvoltarea cefalgiei.

Lipsa cronică de somn

Potrivit terapeutului, lipsa cronică de somn duce la epuizarea capacităților compensatorii ale organismului și poate provoca dezvoltarea durerilor de cap, în special la persoanele cu stres crescut. În plus, Yuri Anikienko subliniază importanța evaluării stării sistemului hepatobiliar la pacienții cu dureri de cap.

Ficatul sau căile biliare pot duce la dezvoltarea așa-numitelor dureri de cap

După cum a menționat terapeutul, problemele cu vezica biliară, ficatul sau căile biliare pot duce la dezvoltarea așa-numitelor dureri de cap biliare asociate cu dereglarea fluxului biliar și dezvoltarea intoxicației. În cele din urmă, rolul medicamentelor în dezvoltarea durerilor de cap nu poate fi ignorat. Potrivit dr. Anikienko, unele medicamente, în special cu aport prelungit și necontrolat, pot provoca dezvoltarea așa-numitei dureri de cap medicamentoase.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel