Din cuprinsul articolului
Mâncatul excesiv, lipsa de activitate fizică, statul treaz până târziu și consumul de alcool sunt toate cauze ale exacerbării anumitor boli după sărbători. Persoanele care au deja anumite boli cronice sunt deosebit de expuse riscului. Care sunt bolile care se agravează cel mai des după Anul Nou? Iată ce ne spune Dr. Sergey Lopatin, medic generalist, gastroenterolog, hepatolog și medic de medicină preventivă.
Gastrită și ulcer peptic
Principalul factor declanșator al exacerbării gastritei și ulcerului peptic este consumul necontrolat de alimente grase și picante și mai ales de alcool. Modificările bruște ale regimului alimentar duc la iritarea mucoasei gastrice și provoacă secreția excesivă de suc gastric. Combinația acestor factori duce la exacerbarea bolilor cronice.
Afecțiuni biliare
Aceasta este o boală cronică în care se formează depozite – concrețiuni în vezica biliară și în canalele biliare. Boala se dezvoltă adesea ca urmare a predispoziției ereditare. Cu toate acestea, principalul său factor declanșator este alimentația – exces de grăsimi, dulciuri, paste făinoase și alcool. După ingerarea unei cantități mari de alimente grele apare cel mai adesea un atac de colică biliară, când lumenul vezicii biliare sau al canalelor biliare este blocat de o piatră.
Simptome caracteristice: greață, vărsături, dureri puternice în hipocondrul drept și în epigastru – abdomenul superior. Exacerbarea colelitiazei este o afecțiune extrem de gravă care necesită spitalizare.
Pancreatita
Pancreatita sau inflamația pancreasului merge adesea mână în mână cu calculii biliari. Principalii vinovați sunt toți aceiași: maioneza, carnea în stil franțuzesc, puiul prăjit și alte delicii de Anul Nou. Și, de asemenea, consumul de alcool. Puteți lua în considerare administrarea de medicamente enzimatice, dar după consultarea unui gastroenterolog.
Hipertensiunea arterială
Pacienții hipertensivi sunt, de asemenea, în pericol în timpul sărbătorilor de Anul Nou. La ei, principalul pericol nu este doar alcoolul, ci și stresul care însoțește adesea pregătirea pentru sărbătoare. Excesul de sare, care este conținut în cantități mari în rețetele pentru mâncărurile tradiționale de Anul Nou, poate provoca, de asemenea, modificări ale tensiunii arteriale.
Guta
O altă boală care se exacerbează după sărbători este guta. Problemele articulare sunt agravate de abuzul de alimente proteice: preparate din carne, piftie, fructe de mare, conserve de pește. Aceste produse se caracterizează printr-un conținut ridicat de compuși organici care contribuie la acumularea sărurilor de acid uric în sânge și articulații. Berea și alte alcooli sunt, de asemenea, surse de purine. Deosebit de insidioase în acest sens sunt șampania și vinul, care sunt considerate un atribut important al mesei de Revelion.
„Reduceți consumul de carne și alte alimente bogate în proteine. Reduceți la minimum alcoolul, încercați să beți mai multă apă curată și ceai slab”, spune medicul, comentând măsurile de prevenire a crizelor de gută.
Bolile de ficat
Alcoolul și alimentele grase creează o povară serioasă asupra ficatului, în special la pacienții cu boli grase sau alte patologii cronice ale organului. Exacerbarea poate fi însoțită de greutate în hipocondrul drept și epigastru, greață, eructații, slăbiciune și oboseală.
„Limitați consumul de alcool, de alimente grase și prăjite. Încercați să dați prioritate surselor ușor digerabile de proteine și carbohidraților lenți, mâncați mai multe legume și verdețuri. Încercați să faceți mai multă mișcare și nu petreceți toate sărbătorile pe canapea”, sfătuiește specialistul.
Urolitiază
O dietă echilibrată este baza pentru prevenirea urolitiazei. Regulile dietetice depind de tipul specific de pietre la care pacientul este predispus să se formeze. Cu toate acestea, vacanța de Anul Nou duce aproape inevitabil la o perturbare a regimului alimentar. Principalii factori de risc în acest caz sunt excesul de sare și proteine, precum și deshidratarea (inclusiv abuzul de alcool).
„Amintiți-vă regimul de hidratare și beți mai multă apă plată pe zi. Limitați-vă consumul de ceai puternic, cafea și băuturi alcoolice. Încercați să nu mâncați în exces, controlați cantitatea de sare și proteine din dieta dumneavoastră”, adaugă expertul.