Sari la conținut

Medic, semnal de alarmă: 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina

Sursa foto: pexel.com

Din cuprinsul articolului

Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau ajung la medic abia în ultimul trimestru, a atras atenția șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), Monica Cîrstoiu, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.

Campania din acest an a Zilei Mondiale a Sănătății, intitulată „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, se concentrează pe sănătatea mamei și a nou-născuților.

„Fiind un spital de urgență, cu echipe multidisciplinare, avem o cazuistică extrem de mare a sarcinilor cu risc.  Avem paciente care au anemii severe, cu boli hematologice, cu limfoane, cancer, avem paciente cu transplanturi renale sau transplanturi hepatice care, datorită echipelor noastre aduc pe lume copii sănătoși, paciente care au avut infarct sau cu malformații cardiace.

Sunt aduse în spitalul nostru și paciente cu boli neurologice severe, patologie de tip accidente vasculare cerebrale, cazuri de politraumă, din accidente rutiere, pentru că având această capacitate de a lucra în echipe multidisciplinare, implicând cardiologie, hematologie, chirurgie cardiovasculară, medicină internă, nefrologie, gastroenterologie, chirurgie general, dăm o șansă la viață mamei și bebelușului’, a afirmat medicul, potrivit Agerpres.

Rată crescută a naşterilor premature

Anul trecut, 45 de minore au născut la Spitalul Universitar de Urgență București. „Vorbim de copii care aduc pe lume copii, organisme infantile care nu sunt pregătite să ducă o sarcină la termen, apar severe complicații, atât materne, cât și neonatale.

însărcinată

Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau ajung să monitorizeze sarcina abia în ultimul trimestru”, a adăugat medicul Monica Cîrstoiu.

La Spitalul Universitar de Urgență București, în anul 2024, din totalul de 2.710 paciente gravide, 1.157 prezentau complicații. „Rata prematurității în spitalul nostru este de peste 15% (față de 9% – media națională), iar numărul de transferuri din alte maternități publice sau private, din București sau județele învecinate, a crescut cu aproximativ 30% în ultimii ani’, a spus, la rândul său, Adriana Dan, șef Secție Neonatologie.

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății din acest an, reprezentata OMS în România și șefa Biroului de țară, dr. Caroline Clarinval, împreună cu managerul Operațiunilor de Sănătate, dr. Silvia Gatscher, au vizitat Secțiile de Obstetrică-Ginecologie și de Neonatologie din cadrul SUUB.

Dr. Clarinval a subliniat importanța îngrijirii prenatale și postnatale pentru prevenirea și reducerea riscurilor sau complicațiilor din timpul sarcinii, respectiv pentru sănătatea mamei și a nou-născutului, se mai arată în comunicatul unității medicale.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel