Din cuprinsul articolului
Nivelul de zahăr din sânge crește atunci când organismul nu poate utiliza glucoza în mod eficient, iar glucoza este principala sursă de energie pentru celule. Asta este ceea ce susține doctorul rus endocrinolog Vasily Shanin.
De asemenea, expertul enumeră 4 băuturi prezente în fiecare casă care pot fi benefice în acest caz – apă, cafea, ceai verde și negru.
„Creșterea zahărului se poate întâmpla din mai multe motive. De exemplu, dacă organismul nu produce suficientă insulină (un hormon care ajută celulele să folosească glucoza) sau nu răspunde corespunzător la ea.
Zahărul poate crește și din cauza unei alimentații proaste, a stresului și a lipsei de activitate fizică. Atunci când nivelul de zahăr crește, o persoană se poate simți obosită și slăbită, însetată și poate avea nevoi frecvente de a urina. Încep problemele de vedere și pierderea în greutate”, spune endocrinologul.
4 băuturi pe care ar trebui să le bea orice persoană cu glicemie ridicată
Dr. Vasily Shanin, endocrinolog, explică cum funcționează fiecare dintre ele.
Apa. Aceasta este cea mai simplă băutură pe care o poți folosi pentru a-ți scădea glicemia. Nu conține calorii sau carbohidrați, așa că nu afectează nivelul de glucoză.
Ceaiul verde. Conține antioxidanți care ajută la scăderea nivelului de zahăr și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
Cafeaua. Conține antioxidanți. Cu toate acestea, este important de reținut că cofeina poate provoca creșterea nivelului de zahăr, așa că trebuie consumată cu prudență.
Ceai negru. Conține antioxidanți care acționează pentru a reduce nivelul de zahăr. De asemenea, ceaiul negru crește sensibilitatea organismului la insulină.
„Este important să înțelegem că băuturile nu sunt singura modalitate de a controla nivelul de zahăr. Sunt necesare exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă și o monitorizare regulată a nivelului de glucoză”, subliniază Dr. Vasily Shanin.
El spune că nivelul ridicat de zahăr este principalul simptom al diabetului, dar nu întotdeauna singurul. În plus, pacienții diabetici pot avea și alte simptome:
- gură uscată
- sete
- urinare frecventă noaptea
- foame
- oboseală
- piele uscată și mâncărimi
- creștere în greutate și acumulare de grăsime abdominală
- probleme de concentrare
- vedere încețoșată
- infecții recurente
- probleme stomacale
- probleme dentare
- vindecare lentă a rănilor și tăieturilor
- impotență
Cauze care duc la creșterea zahărului:
- consumul anumitor medicamente
- stres
- lipsa de activitate fizică
- dietă deficitară
- prezența unor boli care contribuie la dezvoltarea diabetului