Din cuprinsul articolului
Puțin sunt cei care dau atenție pocniturii din maxilar, care apare mai ales atunci când se fac anumite mișcări de deschidere și închidere a gurii.
Astfel de clicuri pot fi un semn timpuriu al bolilor articulației temporomandibulare, care fără tratament mai devreme sau mai târziu poate duce la incapacitatea de a deschide gura. Cum să evitați complicațiile grave și ce să faceți atunci când apare această problemă.
De unde vine sunetul
Articulația temporomandibulară (ATM) este articulația care leagă mandibula (maxilarul inferior) de craniu. Articulația poate fi găsită pe ambele părți ale capului, în fața urechilor. Aceasta permite maxilarului să se deschidă și să se închidă, permițându-ne să vorbim și să măncăm.
Atunci când vorbim sau mestecăm, maxilarul superior rămâne întotdeauna staționar, iar deschiderea gurii asigură doar maxilarul inferior, datorită mișcărilor articulației și mușchilor care înconjoară maxilarul inferior.
Dacă totul este normal, maxilarul inferior se mișcă silențios, dar dacă articulația este deteriorată, ligamentele sunt întinse și mușchii sunt spasmodici, atunci când deschid gura, vibrațiile aerului apar în articulație, care dau pocnituri caracteristice și abdomene.
În cele mai severe cazuri, se observă dislocarea articulației maxilarului inferior, care poate fi însoțită de separarea unității articulare. Şi atunci nu te poţi face bine fără o intervenție chirurgicală.
În cele din urmă, procesul inflamator din articulație poate afecta urechea sau nervul trigemen. Și acest lucru amenință cu leziuni grave ale auzului, dureri severe în față – durerea în nevralgia trigemenică este atât de puternică încât este adesea numită sinucidere.
În plus, spasmul mușchilor de mestecare atunci când deteriorarea articulației se extinde uneori la mușchii gâtului, ceea ce poate duce la durere în această zonă și poate provoca probleme cu coloana vertebrală.
Tratament complex
„După cum am menționat, întrucât zgomotele sunt simptome, este necesar să se caute cauza care le dă naștere pentru a le clasifica ca mai mult sau mai puțin grave”, precizează Broggi, medic specialist.
Zgomotul excesiv echivalează cu un obstacol mai mare și cu o posibilitate de blocare a articulațiilor, ceea ce duce la reducerea deschiderii gurii. Deci, este corect să tratăm cauza și, automat, de asemenea, zgomotul.
În funcție de cauze, precum, de exemplu, suprasolicitarea funcțională excesivă din parafuncții precum scrâșnirea dinților din cauza stresului, bruxism, malocluzie, procedăm în mod corespunzător cu tratamente specifice:
- Eliminarea supraîncărcării prin utilizarea atelelor;
- Repoziționarea dinților care lipsesc;
- Sprijin psihologic în cazul unor probleme stresante din punct de vedere emoțional.
Asociată cu tratamente specifice, se poate adăuga autofizioterapia care, ca și în cazul tuturor articulațiilor corpului, oferă cea mai corectă fluiditate și amplitudine de mișcare posibilă.
În orice caz – conchide Broggi – dacă zgomotul este minor și nu este un simptom al unor probleme specifice, este lăsat și ținut sub control”.