Măsurile de prim ajutor care îți pot salva viața în cazul unui infarct. Cardiolog: „Orice durere nou apărută în zona pieptului…”

Infarctul miocardic, numit frecvent și atac de cord este o afecțiune acută, extrem de serioasă, care apare prin astuparea uneia dintre arterele coronare, întrerupând fluxul sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului, ce determină moartea celulelor miocardice. Când muşchiul inimii nu este irigat corespunzător se produce infarctul miocardic.

Bărbaţii sunt de două ori mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic, iar peste 50 de milioane de oameni mor anual în întrega lume din această cauză.

Care sunt simptomele infarctului?

Infarctul se resimte în partea stângă a toracelui, iar un simptom care trădează acest eveniment este apariţia unei dureri şi disconfort la nivelul braţelor, în special cel stâng. Disconfortul se poate resimţi şi la nivelul spatelui, gâtului şi chiar stomacului.

„Orice durere nou apărută în zona pieptului trebuie evaluată de medic, mai ales dacă aveţi peste 30 de ani. În plus, durerile de la nivelul umerilor şi braţelor trebuie să vă dea de gândit dacă apar la efort sau atunci când trăiţi emoţii intense şi vă obligă să vă opriţi din activitate. De regulă, aceste dureri sunt intense şi durează cel puţin un minut”, explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Alte simptome care pot prevesti atacul de cord sunt:

1. Dificultăţi de respiraţie

Şi dificultăţile de respiraţie, plus transpiraţia rece şi senzaţia de ameţeală sunt semnele care prevestesc un infarct. Nu trageţi de timp şi apelaţi cât mai repede la serviciile de urgenţă.

2. Lipsă de energie 

Este normal să vă simţiţi obosiţi după o zi stresantă de muncă, dar dacă vă simţiţi mai obosiţi şi sleiţi de forţe decât de obicei, există şi riscul să suferiţi de boli de inimă, care să se sfârşească cu un infarct. Asta se întâmplă pentru că, înainte şi în timpul infarctului, inima nu mai pompează sânge corespunzător.

3. Greaţă şi stări de vomă

Stările de greaţă, care vor culmina cu vomă şi paloarea sunt alte semnale de alarmă.

„De obicei, aceste stări sugerează o tulburare digestivă, dar pot prevesti şi un infarct de miocard. Dacă aceste stări sunt însoţite şi de o durere puternică în piept trebuie să apelaţi cât mai repede la medic”, recomandă cardiologul Dan Gaiţă.

4. Anxietate 

Anxietatea nu este considerată o stare anormală, însă poate fi şi un semn pentru infarct. Dacă vă alarmaţi fără niciun motiv, poate însemna că nervii reacţionează la un surmenaj al inimii.

5. Tulburări de somn 

Şi tulburările de somn pot semnala că se apropie un infarct iar ele se pot manifesta şi cu o lună înainte de eveniment. De exemplu, la cei cu apnee în somn, căile respiratorii superioare sunt parţial sau total blocate, respiraţia este întreruptă şi de aceea un infarct este foarte probabil să apară.

„Apneea de somn este o tulburare care creşte riscul de a face boli cardiace (ateroscleroză) şi complicaţii cardiovasculare (infarct)”, este de părere medicul cardiolog Dan Gaiţă.

6. Indigestie 

Dacă aveţi arsuri la stomac care apar în timpul unei activităţi fizice, nu în timpul mesei, există de asemenea riscul să fi suferit un infarct.

Junghiurile nu intră în categoria semnelor ce prevestesc infarctul.

Cum supravieţuim unui infarc când suntem singuri?

Se poate întâmpla ca persoana care suferă un infarct să fie singură, astfel, va avea la dispoziţie doar 10 secunde pentru a-şi salva viaţa. Abia aici începe cursa contra cronometru.

Victimele se pot ajuta prin a tuşi în mod repetat şi foarte energic. O respiraţie adâncă ar trebui să fie luată înainte de fiecare tuse, iar tusea trebuie să fie adâncă şi prelungită. O respiraţie şi o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde, fără oprire până soseşte ajutorul sau până când inima se simte că bate în mod normal din nou.

1. Dacă ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, ia legătura cu cineva în cel mai scurt timp posibil.

2. Dacă ai cunoștințe cadre medicale, ele ar trebui să fie prima alegere.

3. Dacă ești la volan, chiar dacă spitalul este în apropiere, trage pe dreapta cât mai repede, deoarece în orice moment îți poți pierde cunoștința.

4.  Dacă ai simptomele specifice infarctului, ia o aspirină de 325 mg., deoarece este cunoscut faptul că aceasta menține fluxul de sânge și reduce formarea de cheaguri. În loc să înghiți comprimatul, mestecă-l încet. Înainte de a lua aspirina se recomandă consultarea medicului.

5. Primul lucru pe care trebuie să-l faci după un atac de cord este să-ți relaxezi corpul, în niciun caz nu trebuie să faci efort fizic sau să te agiți.

6. Dacă ai probleme cu inima, este bine să ai un tub cu oxigen la îndemână, pentru orice eventualitate.

7. Încearcă să scazi temperatura corpului, așezând o cârpă umedă sub axile.

8. În timpul infarctului, respiră încet, scurt și relaxat în același timp, numărând descrescător, de la 10 la 1. 9. Odată ce bătăile inimii au ajuns la un ritm constant, încearcă să te relaxezi și să respiri aer cât mai proaspăt, deoarece corpul are nevoie de foarte mult oxigen.

10. Nu mânca/bea nimic în timpul unui infarct.

11. În timpul atacului de cord, corpul trebuie să fie întins, iar picioarele trebuie să fie ridicate.

Recent Posts

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

19 minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

50 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

Citeste si: