Din cuprinsul articolului
Autoritățile vor implementa un nou set de măsuri de relaxare de la 1 august. Cu toate acestea, în contextul pandemic actual și la debutul valului 4, specialiștii recomandă să rămânem vigilenți și să alegem vaccinarea anti-COVID.
Măsurile de relaxare vor fi active odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Măsurile de relaxare se referă, în special, la persoanele care au o schemă completă de vaccinare, prezintă un test COVID negativ sau, de asemenea, au dovada recuperării în urma bolii Covid-19.
Măsuri de relaxare de la 1 august
Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani nu mai au nevoie de testare RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea în ţară din zone cu risc epidemiologic ridicat – a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comunică RRA, citat de Rador. Până acum excepţia pentru testare era valabilă pentru copiii care aveau cel mult 3 ani.
CNSU a mai hotărât aseară că pentru minorii care au între 6 şi 16 ani se menţine obligativitatea prezentării unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării – pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun – sau intrării în România pentru cei care folosesc mijloace proprii.
De asemenea, membrii delegaţiilor sportive care vin la noi pentru competiţii din state aflate în zona roşie de risc epidemiologic sunt exceptaţi de la măsura carantinei, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activităţi în cadrul concursurilor.
Acestea devin active o dată cu publicarea în Monitorul Oficial. CNSU a elaborat şi setul de propuneri pentru măsurile de relaxare ce vor fi valabile începând cu 1 august.
Propunerile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se referă la măsurile de relaxare care ar putea fi adoptate pentru persoanele care au încheiat schema de vaccinare în urmă cu mai mult de 10 zile, au un test RT-PCR negativ de cel mult 72 de ore, un test antigen rapid negativ de cel mult 24 de ore sau se află între a 15-a şi a 180-a zi de la confirmarea infectării.
Aceste persoane ar putea participa la evenimente culturale în spaţii deschise în limita a cel mult 2.500 de oameni dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este între 2 şi 3 şi în limita a 75.000 unde incidenţa este mai mică sau egală cu 2. Pot participa peste 2500 de persoane, indiferent de rata de infectare, dacă toţi participanţii sunt vaccinaţi.
În ceea ce priveşte evenimentele private – în funcţie de incidenţă şi de tipul spaţiului, închis sau deschis – pot participa între 100 şi 400 de persoane. CNSU precizează însă că la stabilirea numărului maxim de persoane nu intră copiii sub 16 ani.
La competiţiile sportive, în funcţie de mai multe criterii, spaţiile pentru spectatori pot fi folosite de la cel puţin 50 la sută până la capacitate maximă, iar la activităţile sportive şi recreative în aer liber pot participa între 30 şi 50 de oameni.
Cu condiţia respectării unor măsuri de protecţie, se vor putea organiza mitinguri şi demonstraţii.
Propunerile CNSU reglementează şi condiţiile care trebuie respectate în desfăşurarea cursurilor de instruire sau conferinţe.
În plus, între orele 5:00 şi 2:00, barurile, cluburile şi sălile de jocuri pot ocupa până la 70 la sută din capacitate dacă incidenţa este între 2 şi 3 şi la maxim la incidenţă mai mică de 2 – dar numai cu vaccinaţi.