Din cuprinsul articolului
Un nou proiect de lege în România ar putea aduce beneficii suplimentare pentru părinții de gemeni sau tripleți, oferindu-le opțiunea de a beneficia de o bonă plătită de stat sau de a lua concediu simultan pentru creșterea copiilor. Acest proiect vine ca răspuns la creșterea numărului de nașteri multiple, fenomen atribuit în mare parte tratamentelor de fertilitate, precum fertilizarea in vitro.
Szendi Foitos, mama de gemeni, povestește pentru Știrile ProTV despre provocările financiare și logistice pe care le-a întâmpinat împreună cu soțul său, care a luat concediu pentru a o ajuta.
Szendi Foitos, mama gemenilor: „Ne-am dat seama foarte repede că nu e suficient să fie o singură persoană acasă cu doi copii, așa că soțul meu este cel care a luat concediul. A fost foarte costisitor, mai ales la început pentru că pătuțurile, cărucioarele, scoica în mașină, hăinuțe din orice, cel puțin două am luat”.
Patricia Prața, mama de tripleți, a subliniat că sprijinul constant din partea familiei este esențial, mai ales în situațiile în care soțul este plecat la muncă.
Patricia Prața, mama tripleților: „Noi am așteptat unul, la primul control ni s-a spus că sunt doi și la următorul control au găsit trei inimoare. Foarte greu, nu poți fără ajutor, să zici că stai două ore singură cu ei, dar mai mult nu, nu ai cum…
Tata, sora mea, mama soacra vine cineva și stă cu mine, când e soțul plecat la muncă”.
Tratamentele de fertilitate contribuie semnificativ la creșterea numărului de sarcini gemelare
Conform medicilor, tratamentele de fertilitate contribuie semnificativ la creșterea numărului de sarcini gemelare. În ultimele decenii, rata nașterilor de gemeni a crescut considerabil la nivel global, iar în România au fost înregistrate peste 2.000 de familii cu gemeni sau tripleți în 2023.
Conf. Univ. dr. Romeo Micu, șef Secție Obstetrică Ginecologie: „Accesul la tratamentele de fertilitate este tot mai facil pentru paciente, de asta si incidența sarcinilor gemelare este tot mai mare în ultimii ani.
Tratamentele de fertilitate sunt responsabile de aproximativ o treime din sarcinile gemelare la nivel mondial”.
Dacă de la începutul anului trecut, indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți a crescut cu 50%, acum acest proiect de lege ar permite celuilalt părinte, să beneficieze de un concediu de șase luni, simultan cu cel al mamei. Părinții pot opta însă și pentru o bonă plătită cu bani de la stat.
Acest proiect de lege ar oferi părinților flexibilitate și resurse suplimentare, fie prin concediu simultan, fie prin suport financiar pentru angajarea unei bone, facilitând astfel gestionarea sarcinilor multiple într-un mod mai accesibil.