Categories: Ştiri sănătate

Măsuri anti-caniculă pentru păstrarea rezervelor de sânge şi plasmă la Buzău

Zilele cu temperaturi caniculare pun în pericol nu doar sănătatea oamenilor, alimentele perisabile, resursele de apă, dar şi băncile de sânge.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Buzău anunţă o serie de măsuri speciale în acest context. Acest centru dispune de bănci de sânge moderne pentru a putea conserva şi stoca în siguranţă lichide biologice la temperaturi de la minus 30 până la 6 grade Celsius şi generator pentru a prelua sarcina în situaţia unor întreruperi de energie electrică.

Potrivit conducerii centrului, camerele în care sunt păstrate rezervele de sânge şi plasmă dispun de aparate de aer condiţionat care asigură o temperatură constantă astfel încât congelatoarele şi frigiderele să nu se supraîncălzească pe timp de caniculă. În contextul valului de căldură, şi consumul de energie electrică a crescut.

Echipamente cu temperatură controlată, cu alarme

„Rezervele de sânge sunt păstrate în condiţii specifice, avem bănci de sânge, echipamente care păstrează rezervele între 2 şi 6 grade Celsius şi plasma la temperaturi de -30 de grade Celsius.

Avem toate echipamentele necesare pentru stocarea şi păstrarea sângelui, prin urmare căldura nu afectează în niciun fel conservarea rezervelor. Avem echipamente cu temperatură controlată, cu alarme, înregistrarea permanentă a valorilor termice.

Sângele este un lichid biologic destul de perisabil şi pentru a putea fi transfuzat unui pacient în condiţii de siguranţă este foarte importantă conservarea şi stocarea, prin urmare nu se face rabat la nimic. Avem şi generator, în cazul penelor de curent, trecem pe generator şi nu se întrerupe aparatura, sunt echipamente sensibile.

Avem aparate de aer condiţionat care să ne asigure o temperatură constantă în interior, cu termometre în fiecare cameră pentru ambientul congelatoarelor şi frigiderelor.

Consumul de curent este mare vara pentru că toate aparatele de aer condiţionat funcţionează la capacitate maximă astfel încât să poată asigura temperatura ambientală”, a precizat pentru Agerpres directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Mai puţini donatori de sânge

Temperaturile caniculare şi perioada concediilor a scăzut totodată şi numărul de donatori, motiv pentru care Centrul de Transfuzii organizează campanii şi colecte mobile.

„Numărul de donatori a mai scăzut, am revenit la un număr de 30-40 de donatori pe zi, dar facem colecte mobile, nu avem probleme de stocuri, ne ajung şi pentru spitalele noastre dar şi pentru Bucureşti.

Dacă nu vin donatorii la noi, mergem noi către ei. Vin mai puţini în această perioadă, ţinând cont şi de perioada concediilor dar realizăm colecte mobile cu colaboratorii noştri la perioade de trei luni”, a declarat sursa citată.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: