Categories: Stil de viaţă

Masajul la gravide: recomandări și contraindicații

Masajul, prin definiție, este o activitate care vine cu o sumedenie de beneficii. Relaxare, drenaj limfatic, tonifiere, iata doar 3 dintre ele.

Ei bine, de aceste beneficii au nevoie, fără doar și poate, mai ales femeile gravide. Perioada sarcinii, atât de frumoasă, dar atât de puternică, vine cu un bagaj important de schimbări. Cele mai importante, cele hormonale, își pun puternic amprenta asupra fizicului și psihicului oricărei femei. Iată, așadar, cum aceasta devine terapia de urgență în astfel de situații, terapia care asigură pachetul complet.

Masajul la gravide: recomandări

„Am să spun din start ca eu le recomand femeilor însărcinate atât masajul cosmetic, cât și cel terapeutic. Există o legătură foarte strânsă între starea fizică și cea psihică. Uite, de exemplu, o gravidă poate experimenta diferite dureri. Un masaj bine făcut le poate calma. Pe de altă parte, o femeie gravidă luptă cu retenția de apă și cu senzația de multe kilograme în plus. Masajul, iarăși, vine să ajute corpul să elimine surplusul. Să nu mai vorbim despre somnul prost din timpul sarcinii. Masajul de relaxare devine astfel „pastila” minune.”, explică Dan Bujor, terapeut certificat în masajul cu bambus.

Masajul la gravide este efectuat conform recomandărilor medicului curant și, musai, de un terapeut experimentat. Trebuie aplicat ușor, de câteva ori pe săptămână și, dacă este sarcina mai mare de 3 luni, mare atenție la poziția gravidei. Din trimestrul 2 de sarcină, poziția indicată este fie într-o parte, fie în sezut pe un scaun special.

Contraindicații

Chiar dacă această terapie în timpul sarcinii poate fi o adevărată binecuvântare pentru trupul solicitat, nu uităm, însă, și de riscuri. Există, așadar, câteva situații în care un masaj, indiferent de tipul lui, este interzis în timpul sarcinii.

„Revenim la discuția de mai devreme, în care punctam faptul că această terapie la gravide se face sub stricta supraveghere a medicului curant. „Una dintre contraindicațiile majore ale masajului la gravide este zona tendonul lui Ahile. Acolo se află echivalentul zonei genitale, iar masajul poate stimula foarte tare zona, conducând uneori chiar și la pierderea sarcinii. De asemenea, evit să fac masaj la gravide în zona sacroiliacă (în zona lombară), evit masajul visceral sau pe cel aplicat în zona abdominală”, conchide specialistul în masaj, Dan Bujor.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

1 minut ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

32 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: