Sari la conținut

Mărturia unei tinere gravide: Greţurile mele matinale erau, de fapt, cancer

Sursa foto: pexel.com

O tânără profesoară, viitoare mamică, a povestit cum a trecut cu vederea simptomele ei „ciudate” până când a primit verdictul crunt din partea medicilor.

Caitlin McAlinden, din Marea Britanie, a suferit greţuri matinale severe în primul trimestru de sarcină, vărsând cel puțin o dată pe zi. Tânăra de 24 de ani, care a aflat că este însărcinată în septembrie 2023, se plângea des de somnolenţă din cauza oboselii extreme.

De altfel, medicii spun că oboseala și grețurile sunt frecvente în rândul femeilor însărcinate, mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină.

Caitlin, care urmează să nască luna viitoare, a observat iniţial apariţia unui nodul de mărimea unui bob de mazăre la gât în ​​ziua de Crăciun. Cu toate acestea, nu s-a dus la medic crezând că nodul și durerea în gât sunt posibile efecte „ciudate” ale sarcinii.

Dilemă: tratament sau copil?

Însă, la începutul anului 2024 stările de rău s-au accentuat, iar nodulul din gât şi-a triplat dimensiunea, ajungând de mărimea unei „mingi de golf”. În acel moment a decis să ceară o consultaţie la medicul de familie. Analizele au scos la iveală un diagnostic terifiant: limfom Hodgkin în stadiul primar!

Pierderea neintenționată în greutate și umflarea gâtului pot fi ambele semne revelatoare ale bolii, potrivit experţilor de la Cancer Research UK. Cu toate acestea, deşi a fost diagnosticată cu cancer în luna martie, tânara profesoara va putea începe chimioterapia abia după nașterea fiului ei.

„Nu este tocmai sarcina la care speram. Nu m-am simțit deloc bine în aceste luni de zile. Va trebui să amân tot ceea ce vreau să fac după ce copilul meu se va naște din cauza chimioterapiei. Șansele sunt foarte bune şi cred că bebeluşul mă va ajuta să trec mai uşor prin această încercare a vieţii”, a mărturisit Caitlin, care are antecedente familiale de limfom Hodgkin.

Doamna McAlinden a aflat că este însărcinată pe 16 septembrie 2023 - după ce a simțit greață la cina de ziua ei cu o săptămână înainte

Se așteaptă ca ea să își revină complet, deși trebuie să ia o injecție cu steroizi și o pastilă pentru subțierea sângelui în fiecare dimineață, ca parte a tratamentului. Medicii spun că, de regulă, coctailurile medicamentoase cu chimio pot fi administrate femeilor însărcinate în 14 săptămâni, dar nu înainte de acest termen, deoarece pot dăuna copilului sau pot provoca un avort spontan.

„Îmi amintesc ziua de Crăciun, când am adormit pe canapea și m-am trezit cu dureri groaznice în gât. Am crezut că poate am visat ceva urât şi am început să-mi masez gâtul. Atunci am depistat o gâlmă, cam de mărimea unui bob de mazăre”, a mai mărturisit tânăra viitoare mămică, potrivit Daily Mail.

Medicii i-au spus că nu va avea nevoie de operație, fiind încrezători că va putea începe chimioterapia după naştere, programată în jurul datei de 8 mai.

Ce este limfomul?

Limfomul este un cancer al ganglionilor limfatici care afectează celulele sanguine numite limfocite. Limfocitele sunt un tip de globule albe care susțin sistemul nostru imunitar ce luptă împotriva infecțiilor.

Acest tip de boală presupune afectarea limfocitelor de la nivelul ganglionilor limfatici, însă poate afecta orice organ care conține țesut limfoid: vasele limfatice, plămânii, splina, timusul, tubul digestiv, amigdalele, vegetațiile adenoide, timusul, măduva osoasă. Ocazional, boala se poate răspândi și în organe care nu țin de sistemul limfatic.

Există diferite tipuri de limfom, dintre care două principale: non-Hodgkin și Hodgkin. Ambele au un prognostic mult mai bun decât multe alte tipuri de cancer.

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care debutează în celulele albe din sânge. Este numit după Thomas Hodgkin, un medic englez care a identificat prima dată boala în 1832. Boala apare cel mai frecvent între 20 și 24 de ani și 75 și 79 de ani.

Simptome

  • Umflături nedureroase la nivelul gâtului, axilei sau inghinal
  • Transpirație nocturnă abundentă
  • Pierdere în greutate extremă
  • Mâncărime
  • Dificultăți de respirație
  • Tuse

Tratament

  • Chimioterapie
  • Radioterapie
  • Steroizi
  • Transplant de celule stem sau de măduvă osoasă

Rata generală de supraviețuire la 5 ani este de 70%, iar șansele de a trăi 10 ani sunt de aproximativ 60%.

Factori de risc

  • Un sistem imunitar slab
  • Boala celiacă
  • Un istoric familial al afecțiunii
  • Alte tipuri de cancer
  • Fumat
  • Obezitate

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel