Din cuprinsul articolului
Alexia este tânăra de 15 ani care și-a pierdut brațele în urma unui accident grav la Pașcani și care ulterior i-au fost replantate în urma unei intervenții chirurgicale complexe ce a durat 20 de ore. Cea care a făcut posibilă această minune este doamna doctor Sidonia Susanu, coordonatoarea Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iaşi.
În cadrul unui interviu oferit pentru news.ro, doamna doctor Sidonia Susanu a povestit despre operația maraton.
„În această dimineaţă fetiţa este bine, din punct de vedere biologic este stabilă, din punct de vedere psihologic face paşi foarte mari pentru recuperare psiho-emoţională, mai ales că întreaga familie este acum alături de ea, tatăl s-a întors în ţară, colegii săi o încurajează, întreg personalul medical este în jurul acestei copile”, a spus chirurgul Sidonia Susanu.
Ea a adăugat că „este aproape greu de imaginat că acest copil trăieşte” și a explicat cum trebuie să decurgă recuperarea imediat după transplantare, pentru ca operația să aibă succes: „Timpul până în momentul în care sunt revascularizate structurile antebraţului, structurile amputate, trebuie să fie de maximum 6 ore, pentru că altfel apare necroza musculară”.
Doctorița chirurg a povestit cum s-au desfăşurat lucrurile în sala de operaţie, unde echipa medicală a stat nu mai puţin de 20 de ore pentru intervenția extrem de complicată.
„Pot spune că (n.red – operația) a fost efectuată într-un ritm relativ crescut. Ea se efectuează dacă nu lent, cel puţin încet”, a afirmat ea în interviul pentru news.ro, precizând că nu a mâncat nimic în timpul intervenției chirurgicale, doar a băut apă o dată la 7-8 ore.
„În timpul unei intervenţii de asemenea amploare nu prea simţi nevoia de a te alimenta, doar din raţiuni medicale o dată la câteva ore, 7-8 ore, facem o pauză de 2-3 minute pentru a bea apă. Aici este de apreciat personalul nostru medical, doamnele asistente care au tot timpul grijă să ne amintească să bem apă. Este extraordinar când asistenta de sală vine şi îţi şopteşte la ureche: «Doamna doctor, ar trebui să beţi o gură de apă»”, a povestit ea.
Coordonatoarea Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul de copii Sf. Maria din Iaşi a precizat că „timpul trece extrem de repede în sala de operaţie”.
„Colegii ne amintesc că suntem oameni cu nevoi. Nu simţi în acele momente oboseală sau dorinţa de a te relaxa, pentru că efectiv nu ai cum să fii relaxat până când nu vezi saturaţia membrului şi rata de preluare a oxigenului a membrului replantat la valori normale, până când nu vezi parametrii biologici care se monitorizează în permanenţă intraoperator la valori normale”, a mai spus Susanu.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…