Sari la conținut

Mărioara Murărescu, doamna folclorului românesc, a murit de cancer! Mii de românce se îmbolnăvesc anual de aceeași maladie

Prezentatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”, de la televiziunea publică, era internată de mai bine de jumătate de an în spital. În 2008, Mărioara Murărescu fusese diagnosticată cu cancer la sân, după care au urmat două intervenții chirurgicale și nenumărate ședințe de chimioterapie. În 2012, boala a recidivat însă parcă mai abitir, la tiroidă, iar prezentatoarea părea decisă să abandoneze lupta.

În luna iunie a anului trecut, Murărescu a ajuns încă o dată pe masa de operație, fiind supusă, la Cluj, unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Greu de suportat, chimioterapia o adusese, de această dată, în pragul depresie, mărturisesc apropiaţii realizatoarei TV.

„Am vorbit recent cu dânsa şi mi-a frânt inima… Mi-a spus: «În limbă mai au să mă înţepe, că în rest m-au înţepat peste tot». Mi-am dat seama că nu mai suporta tratamentul din spital. Acum, mi-a spus că urmează o terapie mai blândă şi că aşteaptă să vadă dacă dă rezultate”, a declarat în urmă cu ceva timp, un interpret de folclor, vechi colaborator al „Tezaurului folcloric”.

O viață în slujba folclorului

 Născută în familia unui preot, Mărioara Murărescu a urmat Conservatorul din Bucuresti, dar a renunțat la visul de a deveni soprana, după o operație de amigdalită care i-a schimbat vocea. Și-a îndreptat atenția către muzica populară, fiind inspirată de doi dintre profesorii săi, iar în 1977 s-a lansat ca realizator de emisiuni folclorice la TVR.  Cinci ani mai târziu a intrat pe post „Tezaur Folcloric”, emisiunea cu care avea să facă istorie. Pentru contribușia sa deosebită la păstrarea tradițiilor românești, a fost decorată în 2009 cu Ordinul Steaua Romaniei, în grad de Cavaler.

Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar și sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.

“Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar. Avem în jur de 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an, acestea sunt datele Casei Naționale. Avem o incidență și o mortalitate în concordanță cu ceea ce se întâmplă în centrul și estul Europei, însă sunt în creștere.  Bucureștiul se ridică la o femeie din șase, deci incidența este mare”, a explicat recent dr. Dan Jinga.

Motivul mortalității în creștere din cauza acestui cancer, explică medicul, este diagnosticarea tardivă.

“La nivel european, mortalitatea este în continuă scădere. Screeningul în România se face, dar nu organizat, se face de ani de zile. Mulțumesc Ministerului Sănătății pentru că cuvântul cheie este aici screening organizat. Pentru prima dată un program gândit de la diagnostic precoce până la tratamentul tuturor formelor de cancer este închegat. Nu mai trebuie să lăsăm această problemă a screening-ului la latitudinea fiecărui spital, trebuie să avem echipe care să funcționeze”, a adăugat Jinga.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel