Sari la conținut

Ce înseamnă dimensiuni normale când vine vorba de organele genitale masculine și care sunt factorii care influențează dezvoltarea lor

Din cuprinsul articolului

Mărimea normală a organului masculin. Îngrijorările bărbaților privind dimensiunile organelor genitale încep din adolescență, iar uneori,  motivele sunt întemeiate.  Medicii explică  în ce situații  este cazul  să se acționeze

Pubertatea apare la băieți în jurul vârstei de 12-15 ani  și se finalizează pe la 18-20 de ani. Aspectul care îi îngrijorează însă pe băieți atât la pubertate, cât și la maturitate este legat de dimensiunea organelor genitale. Un medic endocrinolog și un chirurg care face operații de mărire ale organelor genitale masculine explică situațiile în care este nevoie să se intervină.

Procesul de sexualizare se se derulează din prima clipă de întâlnire a celor două celule germinale, ovulul și spermatozoidul, și se desfășoară în etape care se succed și se condiționează una pe cealaltă. „După naștere urmează o perioadă când întreg eșapodul sexualizării însoțește procesul de creștere. În jurul vârstei de 12-14 ani apare pubertatea. La fete apare mai devreme, la 10-12 ani, la băieți între 12-15 ani”, aexplicat prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon”.

Mărimea normală a organului masculin

Odată cu apariția pu­bertă­ții, mulți băieți încep să devină îngrijorați de dimensiunea organului genital, de aceea  au nevoie să fie asigurați de cei din jur, mai ales dacă au tendința de a se dezvolta mai târziu și se compară cu băieții care și-au început pubertatea de mai mult timp.

,,În ceea ce privește dimensiunile organelor genitale masculine, se spune că normal trebuie să fie peste 12 cm în erecție. Factorii care influențează dimensiunile sunt: genetica, procesul de sexualizare în sine, cantitatea de hormoni, receptivitatea locală, rasa, însă după 12-14 ani penisul nu mai este receptiv pentru a crește în dimensiuni”, mai adaugă profesorul Constantin Dumitrache.

„Am un băiat de 9 ani și mi se pare ca penisul lui nu crește, este de dimensiuni mici, chiar față de copiii mai mici decât el ca vârstă. Am fost acum șase luni la un endocrinolog, i-a recomandat să mai slăbească un pic, nu i-a dat nici un fel de tratament. Poate exista o problemă?”, ne întreabă o cititoare pe forumul doctorulzilei.ro

Medicul endocrinolog Diana Loreta Păun oferă lămuriri: „Penisul crește în dimensiuni odată cu declanșarea pubertății, procesul fiind depedent de hormonii masculini. Administrarea de hormoni nu este indicată înainte de vârsta pubertății, deoarece poate opri creșterea în înălțime. Recomandarea de a slăbi este în legatură cu faptul că în țesutul adipos se produc hormoni feminini care pot interfera cu sexualizarea masculina și ca atare pot influența creșterea penisului”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel