Categories: Mediu curat

Marian Salzman: 24 de tendințe care ne dau speranță într-un viitor mai bun

Marian Salzman, SVP Corporate Citizenship, Philip Morris International, desemnată unul dintre cei mai buni cinci observatori de tendințe din lume, împărtășește 24 de tendințe care servesc drept dovadă că avem motive să păstrăm speranța într-un viitor mai bun.

 

  1. Preocuparea pentru mediu și retragerea de la limita catastrofei climatice

Pew Research Center a confirmat acest lucru în 2022 printr-un studiu care a constatat că trei din patru respondenți din 19 țări considerau schimbările climatice globale o amenințare majoră. Se mișcă guvernele noastre suficient de repede pentru a evita ce este mai rău? Se pare că nu, dar cetățenii lumii dau semne că sunt dispuși să lupte. Primele 5 tendințe din lista lui Salzman se referă la:

TREND 1 – Limitarea culturii auto. Liderii iau măsuri pentru a pune oamenii din nou în centrul planificării urbane. Urmează prețuri crescute pentru congestionare, limite de viteză mai mici și multe zone pietonale și de locuit fără mașini, împreună cu o creștere continuă a mijloacelor de transport alternative.

TREND 2 – Să facem orașele cool din nou. Limitarea impactului încălzirii globale asupra centrelor urbane prin creșterea spațiului verde cu micro-păduri sau prin modernizarea infrastructurii.

TREND 3 – Să învățăm de la bătrâni. Îmbrățișăm din nou instrumente și tehnici antice. Spania reînvie rețeaua extinsă de canale de irigare construită de mauri în Evul Mediu, iar cercetătorii din Marea Britanie folosesc un text medical antic pentru a rezolva rezistența la antibiotice.

TREND 4 – Moartea devine verde. Industria înmormântărilor ecologice este în plină expansiune și va atinge 1 miliard de dolari până în 2030.

TREND 5 – Arta de a fi mai atenți. Uneori, oamenii au nevoie de un mic imbold pentru a face alegeri mai inteligente. Astfel, autoritățile și comercianții gândesc tot mai des scheme de încurajare pentru clienți.

  1. Adresarea unei maladii a modernității: bolile disperării

Pentru problemele de singurătate și intimitate, se estimează că piața globală de chatbot va crește într-un ritm uimitor. La fel și dezbaterile cu privire la faptul dacă însoțitorii digitali oferă un remediu atât de necesar pentru singurătate sau va eroda și mai mult abilitățile sociale.

Cele mai recente cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indică faptul că una din opt persoane din întreaga lume trăiește cu o tulburare de sănătate mintală. Sănătatea mintală a ieșit din umbră și este discutată deschis, iar sub această direcție Marian Salzman grupează alte 10 tendințe:

TREND 6 – Gen Zen. Stăm în pat fără să dormim și ne luăm perioade de reîncărcare fără interacțiune socială. Totul face parte din tendința mai largă a vieții blânde, în care tinerii resping hiperproductivitatea și competiția în favoarea relaxării și ușurinței.

TREND 7 – Tabere de Mindfulness. Cea mai recentă tendință în taberele de vară este antrenamentul mindfulness. Camperii fac yoga, meditație, afirmații pozitive și participă la ateliere de comunicare.

TREND 8 – Dezlănțuirea influencerilor. De la superstaruri olimpice ca Michael Phelps, până la campionul bipolar de box Tyson Fury, personalități proeminente din sport vorbesc despre orice, de la anxietate și depresie până la idei suicidare.

TREND 9 – Cultura prescripțiilor medicale. Singurătatea și izolarea socială sunt din ce în ce mai recunoscute ca o criză de sănătate publică. Specialiștii aleg tot mai des tratamente nonclinice.

TREND 10 – Alungarea biofobiei. Noi cercetări au confirmat legătura directă între sănătatea mintală și timpul petrecut în aer liber. În 2024, așteptați-vă ca mai multe școli, guverne și comunități să recomande în mod serios oamenilor să petreacă mai mult timp în natură.

TREND 11 – Medicina digitală. Odată cu progresele în inteligența artificială, practicienii din domeniul sănătății promovează soluții digitale la problemele legate de creier și sănătatea mintală. În anii următori, vom vedea o piață în creștere pentru tratamentele terapeutice digitale pentru orice, de la insomnie la abuzul de substanțe.

TREND 12 – Camere de zgomot. Amenințarea tot mai mare a poluării fonice poate declanșa un răspuns la stres al organismului. În 2024 și mai departe, așteptați-vă să vedeți camere de zgomot instalate în mai multe orașe, dar și monitoare de zgomot în săli de clasă, case de închiriat și aplicații pentru smartphone-uri.

TREND 13 – Antrenori de bucurie. Vremurile moderne necesită roluri moderne: antrenorii pentru bucurie — consilieri care își propun să ajute clienții să trăiască o viață mai fericită și mai împlinită. Există chiar și cursuri certificate.

TREND 14 – Soluții pentru cei singuri. La nivel global, gospodăriile dintr-o singură persoană sunt în creștere. Marketerii caută să satisfacă nevoile mulțimii solo, de la boom-ul actual al jocurilor de societate pentru o singură persoană până la creșterea călătoriilor solo sau… torturile la felie.

TREND 15 – Reînvățăm „să fim umani”. Apar tot mai multe cursuri și evenimente în care oamenii practică ceea ce odinioară erau considerate abilități sociale rudimentare – discuții ușoare, legarea de noi prietenii sau rutina mesei împreună.

  1. Noi sisteme și abordări

În raportul privind tendințele de anul trecut, Salzman s-a concentrat pe o tendință macro pe care o numea „Regândirea întregului”. Oamenii s-au săturat de haos, conflict și practici depășite și caută o cale mai bună înainte. În 2024, vom vedea noi abordări ale unora dintre ceea ce ne afectează. Ultimele 9 tendințe intră sub această umbrelă:

TREND 16 – Regăsirea căii de mijloc. Asistăm la o creștere a grupurilor și a conținutului care prezintă intenționat ambele părți ale argumentelor, cu eforturi de a reuni oamenii pentru discuții moderate și civile.

TREND 17 –„Noile gulere”. În 2024, tot mai mulți angajatori elimină cerințele privind diplomele pentru angajare și mai mulți elevi de liceu aleg să renunțe la facultate în favoarea programelor de certificare profesională și a uceniciei.

TREND 18 – Toată lumea pretutindeni dintr-o dată. De la #MeToo la Black Lives Matter, ascensiunea la nivel mondial a mișcărilor de justiție socială a sporit gradul de conștientizare a inechităților și a declanșat cererea de schimbare.

TREND 19 – Să dăm credit cui merită. Cresc eforturile de a acorda femeilor credit acolo unde se cuvine. Există chiar și un instrument de evaluare a echilibrului de gen, creat pentru a ajuta la reducerea decalajului.

TREND 20 – Ridică-te! Aproximativ 500 de milioane de oameni vor dezvolta boli atribuite inactivității fizice între 2020 și 2030, dacă guvernele nu iau măsuri urgente pentru a face oamenii să se ridice și să se pună în mișcare, avertizează OMS.

TREND 21 – Seniori pentru seniori. În 2024 și mai departe, vom vedea o tendință de consolidare a persoanelor în vârstă care se unesc în comunități – atât reale, cât și virtuale – pentru a face față provocărilor îmbătrânirii. Și cu ajutorul inteligenței artificiale.

TREND 22 – A de la analog. Crearea de conținut fizic și îndepărtat de prezența digitală adaugă valoare reală în lumea noastră din ce în ce mai artificială și automatizată.

TREND 23 – Mișcările primare. O altă respingere împotriva vieții digitale? Tendința de mișcare primară, care respinge echipamentele fanteziste în favoarea mișcării așa cum au făcut strămoșii noștri vânători-culegători: ghemuit, sărituri, mers, aruncare și cățărare.

TREND 24 – Salvatorii cartierelor. Asistența primară medicală se mută și în comunități.

Recent Posts

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

3 minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

22 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

42 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Citeste si: