Categories: Ştiri sănătate

Marea Britanie refuză să semneze tratatul OMS privind vaccinurile

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că refuză să semneze acordul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind pandemiile, motivând că ar trebui să renunțe la o cincime din vaccinurile sale.

Potrivit unui proiect de acord privind pandemiile care se negociază la OMS, țările mai bogate ar trebui să pună umărul pentru a ajuta statele lumii să facă față pandemiilor, inclusiv să rezerve 20% din teste, tratamente și vaccinuri pentru ca OMS să le distribuie în țările mai sărace în situații de urgență.

sursa foto: evz.ro

„Vom susține adoptarea acordului și îl vom accepta în numele Marii Britanii doar dacă acesta este ferm în interesul național al Regatului Unit și respectă suveranitatea națională”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului britanic pentru Sănătate și Asistență Socială într-o declarație pentru Reuters.

Acord global privind gestionarea pandemiilor

Purtătorul de cuvânt nu a comentat detaliile propunerilor specifice din acord, adăugând că „nicio propunere nu a fost convenită”. OMS nu a comentat până acum recenta luare de poziție.

Noul acord al OMS și o serie de actualizări ale regulilor existente pentru a face față pandemiilor sunt menite să consolideze apărarea lumii împotriva noilor agenți patogeni, după ce pandemia Covid-19 a ucis milioane de oameni. Unul dintre principalele puncte de dezacord între țările bogate și statele în curs de dezvoltare este problema controversată a împărțirii echitabile a medicamentelor și a vaccinurilor.

Țările urmează să finalizeze negocierile privind acordul la 10 mai, în vederea adoptării acestuia în cadrul reuniunii anuale a OMS de la sfârșitul acestei luni.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat săptămâna trecută că statele trebuie să aprobe acordul în termenul stabilit pentru a contribui la combaterea viitoarelor pandemii, adăugând că țările care nu sunt pe deplin de acord cu textul ar trebui să se abțină cel puțin de la blocarea consensului între cele 194 de state membre ale OMS.

Recent Posts

10 ani de la apariţia produselor fără fum, alternative mai puțin nocive decât fumatul

Din cuprinsul articolului • „Avem ambiţia ca numărul fumătorilor să scadă substanțial până în 2030”…

52 de secunde ago

Zodii care vor fi ca un butoi cu pulbere până la sfârșitul anului. Fiți pregătiți!

Sfârșitul de an aduce adesea cu sine emoții intense din cauza schimbărilor, a evenimentelor neașteptate…

21 de minute ago

Acest fruct scade acidul uric. Are proprietăți antiinflamatorii

Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…

40 de minute ago

Vine gerul puternic în România. ANM a schimbat din nou prognoza! Va ninge peste tot

Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…

o oră ago

Care sunt șansele să rămâi însărcinată în apropierea menopauzei

Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…

o oră ago

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

2 ore ago

Citeste si: