Sari la conținut

Marea Britanie, în alertă sanitară: virusul extrem de contagios care face ravagii.

norovirusul
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
norovirusul, virus extrem de periculos

În Marea Britanie, cazurile de norovirus, un virus foarte contagios care provoacă vărsături și diaree, sunt în creștere semnificativă, conform raportărilor recente ale autorităților de sănătate. Datele sugerează o creștere de aproape 20% în doar două săptămâni, cu rate de infectare care sunt mai mult decât duble față de perioada similară pre-pandemie, în Anglia și Țara Galilor, notează Daily Mail.

Pentru a limita răspândirea virusului, specialiștii în sănătate publică sfătuiesc persoanele infectate să rămână acasă timp de cel puțin 48 de ore după dispariția simptomelor, deoarece norovirusul se transmite ușor prin contact direct cu persoane infectate sau prin suprafețe contaminate. În plus, norovirusul se poate răspândi rapid în locuri aglomerate, cum ar fi școlile și spitalele, motiv pentru care este esențială o igienă riguroasă a mâinilor și dezinfectarea atentă a suprafețelor pentru prevenirea infectării.

Șefii din domeniul sănătății au dat vina pe scăderea temperaturilor și răcirea vremii și i-au avertizat pe oameni să nu lucreze timp de cel puțin 48 de ore după încetarea simptomelor.

Potrivit cifrelor publicate de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), au fost confirmate 447 de cazuri de virus între 14 și 27 octombrie.

Sursă foto: arhiva Doctorul ZIlei

De la începutul sezonului 2024/2025, numărul focarelor de norovirus raportate în spitale este, de asemenea, cu 26% mai mare decât media pe cinci ani. Cu toate acestea, numărul cazurilor reale, care acoperă doar Anglia, poate fi și mai mare. Și asta pentru că cifrele se bazează pe rapoarte confirmate de laborator și pe informații furnizate de spitale.

Majoritatea celor infectați suferă de greață, diaree și vărsături și se recuperează acasă. Norovirusul ar putea pune, însă, presiune asupra spitalelor, deoarece pacienții infectați trebuie izolați în camere individuale pentru a limita răspândirea.

Variantă numită „Kawasaki” reprezintă aproape 70% dintre cazuri

UKHSA a remarcat că această creștere a numărului de cazuri a fost în mare măsură determinată de varianta cunoscută sub numele de GII.17. Tulpina, care reprezintă 67% din cazuri, a fost supranumită „Kawasaki”, fiind detectată pentru prima dată în orașul japonez în 2014.

„Creșterea variantei a fost observată în alte județe și este monitorizată îndeaproape”, a precizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Virusul se răspândește prin contactul apropiat cu cineva care este infectat, contactul cu suprafețele sau obiectele care au virusul pe ele dacă apoi îți atingi nivelul feței sau chiar și prin consumul de alimente care au fost manipulate de cineva cu norovirus.

Spălarea regulată a mâinilor este cea mai bună modalitate de a opri răspândirea. Norovirusul poate prezenta simpt

 

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel