Din cuprinsul articolului
Pe 1 septembrie a început noul an bisericesc, iar prima mare sărbătoare a fost Nașterea Maicii Domnului pe data de 8 septembrie. Astăzi, 9 sepetembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Maria.
Cei doi sfinți sunt pomeniți în permanență în slujbele de peste an, deoarece apolisul și otpustul fiecărei liturghii și vecernii se termină cu aceste cuvinte: „Pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi!”
După o veche tradiție din secolul al II-lea, Sfinții Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria. Aceștia nu sunt însă amintiți în Noul Testament. Cultul Sfintei Ana există în Răsărit încă din secolul al VI-lea, răspândindu-se în Occident abia în secolul al X-lea. Cultul Sfântului Ioachim este mai recent, datând din secolul al XVI-lea.
Multe femei din România îi poartă numele Sfintei Ana. Această zi este marcată de multe tradiții și obiceiuri, menite să ne aducă noroc. Astfel, aflăm că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare va fi pedepsit cu somnul lung al moții.
Așadar, pe 9 Septembrie nu se fac treburi casnice și nu se merge la câmp. Nu este bine nici să speli haine, să coși sau să coci ceva la cuptor. Se spune că femeilor care nu respectă aceste reguli li se vor arde mâinile și le vor apărea bube.
Tradiția populară mai arată și că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. De reținut, însă, că este post și se dau de pomană doar preparate fără lapte, carne sau ouă.
„Într-un moment de durere, Sfântă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie. Tu eşti o făptură preaiubită de credincioşi, mai ales de femei, pentru că, datorită sfinţeniei vieţii tale, ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria care este binecuvântată între toate femeile şi Născătoare de Dumnezeu.
Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o, milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit. Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.
Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din preajma mea. Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ați făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău. Fereşte-mă în viaţă, Prea Sfântă Ana, de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele.
Cu ajutorul tău, vreau să ajung la cer, unde s-o pot lăuda, împreună cu tine, pe Fecioara Maria, fiica ta. Amin!”
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…