Din cuprinsul articolului
Mare minune în zi de sărbătoare. Icoana Maicii Domnului dintr-o biserică din Gorj a început să plângă.
Credincioșii care se aflau marți, într-o biserică din comuna Baia de Fier, din judeţul Gorj, au trăit momente unice. Oamenii care au participat la slujba de sărbătoarea Sfintei Cruci au observat uluiţi cum din ochii Fecioarei Maria de pe o icoană se scurg lacrimi.
Este prima minune de acest fel care se întâmplă în biserica veche de 270 de ani, aflată aproape de Peștera Muierii, după cum mărturisește chiar preotul paroh, Puiu Popescu.
Mare minune în zi de sărbătoare. Icoana Maicii Domnului dintr-o biserică din Gorj a început să plângă
„Am asistat la o minune. După slujbă am început să mirui credincioşii, iar după aceea, aşa cum se procedează, ei sărută icoanele. Când au ajuns la icoana Maicii Domnului au observat cum curg lacrimi din ochii Maicii Domnului. Icoana lăcrimează şi nu sunt picături de apă. Sunt uleioase şi foarte frumos mirositoare“, a povestit preotul Puiu Popescu, potrivit Impact de Gorj.
Acesta spune că minunea poate avea diferite semnificaţii, mai ales că s-a petrecut într-o zi de mare sărbătoare: „Este o minune Dumnezeiască şi numai Dumnezeu poate să ştie ce înseamnă. Lacrimile pot însemna lacrimi pentru păcătoşii care s-au îndepărtat de biserică, dar poate să fie şi un izvor de mir“.
În scurt timp, biserica a devenit loc de pelerinaj. Părintele Puiu Popescu spune nu a văzut vreodată o asemenea minune. Sute de credincioși care au aflat de această întâmplare au trecut doar ieri pragul bisercii.
„Nu mi-a fost dat vreodată să văd aşa ceva. Biserica a fost deschisă astăzi toată ziua, pentru că credincioşii au venit de peste tot deoarece au vrut să vadă icoana plângând. Cred că 1.000 de credincioşi au trecut doar astăzi pragul bisericii. Eu voi fi prezent aici şi în zilele următoare pentru credincioşii care vor să se roage la Dumnezeu şi să vadă minunea“, a mai spus preotul.
De ce plâng icoanele
Lacrimile care curg pe o icoană sunt un semn că urmează „să vină chinuri şi necazuri”. Puţine sunt icoanele făcătoare de minuni din România şi mai puţine sunt cele despre care s-a scris că au lăcrimat.
În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Melchisedec, episcopul Romanului, făcea o listă cu 16 icoane, toate reprezentând-o pe Maica Domnului, despre care credincioşii spuneau că fac minuni şi alină durerea sufletului cu lacrimile lor sfinte.
În acele vremuri, preoţii se temeau şi se bucurau deopotrivă la vestea că o nouă icoană a fost găsită în lacrimi. Se bucurau de minunile pe care le făcea, alinându-i pe cei bolnavi, şi se temeau că îi aşteaptă vremuri de restrişte.
Se crede că lacrimile icoanei Maicii Domnului de la Socola au prevestit epidemia de holeră de la 1831, adusă de trupele ţariste cantonate în Moldova. Mănăstirea şi seminarul de la Socola s-au pierdut, dar icoana, ferecată în aur şi argint, a răzbătut veacurilor şi oamenii se închină şi azi în faţa ei.
Potrivit creştinortodox.ro, ştiri despre miracole divine au început să apară din ce în ce mai des în presă. Pictate în ulei pe pânză sau pictate pe lemn, lucrări originale sau simple eproduceri fotografice, icoanele care plâng poartă, potrivit celor care s-au preocupat îndeaproape de acest „subiect” o taină adâncă, pe care ştiinţa nu o poate explica îndeajuns. Ceea ce este tulburător e faptul că nici până în ziua de azi lacrimile icoanelor nu şi-au găsit o explicaţie satisfăcătoare.