Sari la conținut

Mare atenție la ouăle din comerț care au imprimat 3 pe coajă. Ce înseamnă, de fapt, fiecare cifră

Ouăle din comerț vin ștampilate cu anumite cifre. Care este semnificația lor și de ce există atenționări cu privire la cifra 3?

Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pe fiecare ou trebuie sa fie aplicate, prin ștanțare, urmatoarele informatii, in ordinea de mai jos:

  • cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic
  • cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber
  • cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa
  • cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.

Un cod de doua litere care reprezinta tara de origine (Romania – RO, Polonia – PL, etc.); un cod de doua litere care reprezinta judetul (Buzau – Bz, Bacau – Bc, etc.); un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului. Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou, data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.

Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii. Pe ambalajul de comercializare (cofraj) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la: Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);

Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare (cofraj); Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua); Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale; tara de origine; Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare; Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3). Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii. Pe ambalajul de comercializare (cofraj) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la: Marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate:
oua XL (73g si peste),
oua L ( de la 63g pana la 73),
oua M (de la 53 g pana la 63)
si oua S (sub 53 g);
Numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare (cofraj);
Clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);
Numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;tara de origine;
Termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;Metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3)

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel