Din cuprinsul articolului
Peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.
Asta pentru că este o sursă excelentă de proteine, micronutrienți și grăsimi sănătoase.
Cu toate acestea, unele tipuri de pește pot conține niveluri ridicate de mercur, care este toxic.
De fapt, expunerea la mercur a fost legată de probleme grave de sănătate.
Acest articol vă spune dacă ar trebui să evitați peștele din cauza unei potențiale contaminări cu mercur.
Mercurul este un metal greu care se găsește în mod natural în aer, apă și sol.
Este eliberat în mediul înconjurător în mai multe moduri, inclusiv prin procese industriale, cum ar fi arderea cărbunelui, sau prin evenimente naturale, cum ar fi erupțiile.
Există trei forme principale – elementară (metalică), anorganică și organică (1Trusted Source).
Oamenii pot fi expuși la această toxină în mai multe moduri, cum ar fi prin inhalarea vaporilor de mercur în timpul exploatării miniere și al muncii industriale.
De asemenea, puteți fi expuși prin consumul de pește și crustacee, deoarece aceste animale absorb concentrații scăzute de mercur din cauza poluării apei.
În timp, metilmercurul – forma organică – se poate concentra în corpul lor.
Metilmercurul este foarte toxic, cauzând probleme grave de sănătate atunci când atinge anumite niveluri în organism.
Dr. Anca Hâncu a discutat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea pe tema intoxicațiilor cu metale grele, însă și despre avantajele consumului de carne de pește asupra sănătății.
„Există o limitare care ar trebui respectată atunci când vorbim despre consumul de peşte. Să existe un maxim de un microgram pe gram. Această cantitate se atinge la rechin. Păstrăvul are 0,17, tonul poate avea o cantitate de la 0,3 până la 0,6.
Cea mai mică cantitate de mercur se găsește în peștele din ape foarte curate. În păstrăv, de pildă, se găsește o cantitate foarte mică de mercur. Cu cât este peștele mai mare, cu atât va căpta mai mult din aceste substanțe toxice. Totodată, dioxina este o substanță toxică care nu trebuie să se regăsească în pește. Un pește care conține dioxină, nu este comestibil, nu ar trebui consumat acest peşte.
Femeile însărcinate să aibă o grijă foarte mare la peștele pe care îl consumă. Să consume doar de două-trei ori pe săptămână și cu atenție la acești pești mari. Și aici ne referim la carnea de rechin, carnea de pește spadă, ton.
Peștele are niște beneficii extraordinare, care depășesc potențialul efectului negativ. În primul rând, două-trei porții de pește pe săptămână vor scădea cu 36% riscul de boli cardiovasculare. Astfel că avem cardio-protecție și prin acel aport de acizi graşi Omega 3. Mai avem şi neuro-protecție, crește neurogeneza, sinaptogeneza, adică și producția de acetil-colină, care este acel mediator care transmite informația la nivelul neuronilor.
De asemenea, peștele este un agent terapeutic molecular cu efect antiinfecțios, antibacterian. Are efect și antiinflamator, de asemenea, şi efect antioxidant. Elimină practic radicalii liberi în organism și astfel are efect pe longevitate.
Are şi efect protector pentru ficat, deci este hepatoprotector. Este util în dermatitele atopice.”, a mai spus medicul la Antena 3 CNN.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…