Categories: Expertul zilei

Mare atenție la acest sirop! Medic român: „Vă rog să vă mai gândiți înainte să îl luați!”

Mare atenție la acest sirop! Mihai Craiu, medic pediatru, trage semnalul de alarmă în ceea ce privește un sirop prescris frecvent împotriva tusei, fiind ”campionul efectelor adverse și toxice”.

”Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai…

Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive.

Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.

Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite…

Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente!

Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din „campionii” efectelor adverse/toxice în SUA.

Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.

MESAJ PRACTIC – nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles…), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău.

Oricând puteți solicita o a 2-a opinie!”, scrie Mihai Craiu pe o rețea socială.

Tratamente pentu tuse

Vasi Rădulescu, medic și scriitor, precizează că tusea este un mecanism de apărare și în unele cazuri poate ajuta enorm!

„Primesc o mulțime de mesaje în care mi se cere să recomand „ceva de tuse”. Cum recomandările mele aici sunt multiple, am zis să scriu ceva.

Tusea e un mecanism de apărare. Natural. Rețineți asta. Când avem o iritație în aparatul respirator, se activează un centru de tuse și hop, corpul încearcă să scape de acea iritație. Să luăm exemplu o viroză care dă hiperproducție de mucus la nivelul căilor bronșice – acolo există niște celule ciliate, ca niște degete au, mișcând mucusul dinspre inferior spre superior, ca să-l scuipăm sau, nu vă îngrețoșați, să-l înghițim (nu pățim nimic). Tusea ajută enorm. Sunt multiple mecanism de apărare. Se activează și-n prezența corpilor străini, desigur. Sau a substanțelor care nu au ce căuta acolo – spre exemplu acidul iritant ajuns prin refluxul gastroesofagian.

Prin urmare, în cele mai multe cazuri, NU vrei să scapi de tuse. O lași în natura ei, că e bună. Te ajută să te vindeci. Iar ea poate ține și câteva săptămâni. Nu te sperii, că tocmai ai citit asta, că e normal să țină și câteva săptămâni după o răceală”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

Tratamente pentu tuse

„Dacă tusea are alt mecanism, cum am amintit de RGE -> se discută atent cu medicul. Este important să se trateze cauza primară”, a subliniat medicul.

„Atenție! O tuse poate fi și indiciu puternic. Persoanele care tușesc inexplicabil de mult timp au nevoie neapărat de consult medical. Poate fi vorba, printre altele, de tuberculoză pulmonară. Sau cancer”, a avertizat medicul.

„Curiozitate: centrul de tuse din creier e situat aproape de un centru al plăcerii care descarcă multă dopamină. O bomboană dulce va determina excitarea acelui centru -> apare dopamina -> inundă și centrul tusei -> apare o calmare. De asta se dau bombonici la teatru, să nu tușească lumea. De asta „funcționează” siropurile dulci”, a mai spus Vasi Rădulescu.

„Tratamentele pentru tusea umedă sunt destul de limitate – se pot lua mucolitice, expectorante, fluidifiante, care curăță bronșiile și automat vor diminua tusea. Tusea uscată, chinuitoare, se poate trata prin antitusive tip opioid sau nonopiod. Cel mai bine se discută cu medicul. Rețineți că-n cele mai multe cazuri nu prea avem de ce să umblăm la tuse”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.

 

Recent Posts

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

25 de minute ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

55 de minute ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

o oră ago

STUDIU. Utilizarea reţelelor sociale, rol important în reducerea simptomelor depresiei

Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…

2 ore ago

Medic ortoped: TOP 5 ponturi pentru tratarea durerilor articulare în sezonul rece

Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…

2 ore ago

Avertisment: obiceiul nociv care poate duce la cancer de colon

O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…

3 ore ago

Citeste si: