Categories: Ştiri sănătate

Mare atenție la această vitamină! Consumul excesiv poate duce la comă sau deces

Din cuprinsul articolului

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că fructele și legumele sunt esențiale în cadrul unui plan alimentar, întrucât compușii lor (vitamine, fibre și minerale) ajută la funcționarea corectă a organismului.

Deși cel mai simplu și mai practic mod de a obține aceste substanțe nutritive este prin intermediul acestor tipuri de alimente, există cu siguranță și persoane care le dobândesc prin intermediul suplimentelor. Cu toate acestea, un consum necorespunzător poate fi dăunător sănătății, așa că trebuie luată în considerare consultarea prealabilă a unui medic.

Hipervitaminoza

În cuvintele Academiei Regale Spaniole (RAE), hipervitaminoza este „excesul de vitamine în organism”, care, în cazul vitaminei A, poate provoca moartea sau vă poate lăsa în comă. Potrivit MedlinePlus, vitamina A este o vitamină liposolubilă care se stochează în ficat și se obține în urma consumului de produse lactate, legume, fructe și pește.

Cu toate acestea, aportul excesiv al acestui nutrient se dobândește prin suplimentarea acestuia, ceea ce înseamnă că nu este cauzat de niciun aliment care conține acest nutrient.

Prin urmare, simptomele legate de hipervitaminoza vitaminei A includ vedere încețoșată, dureri osoase, reducerea poftei de mâncare, amețeli, somnolență, dureri de cap și leziuni hepatice.

Hipervitaminoza modifică, de asemenea, starea de conștiență și vigilența, care, de fapt, după cum s-a menționat, ar putea duce la moarte și comă, conform National Institutes of Health (NIH), dacă se consumă vitamina A (suplimente) preformulate.

Cu toate acestea, o femeie însărcinată care consumă doze inadecvate din această vitamină ar putea provoca malformații congenitale la copilul ei, afectând organe precum plămânii, inima și ochii, de exemplu.

„Un aport ridicat de beta-caroten nu provoacă aceleași probleme ca și vitamina A preformată”, spune el. Adică, cantitățile mari de beta-caroten nu sunt dăunătoare pentru organism; cu toate acestea, poate provoca o schimbare a culorii pielii de la portocaliu la galben.

Merită amintit că una dintre principalele funcții ale vitaminei A este implicarea în formarea țesuturilor moi și a dinților, producând, la rândul ei, culoarea pigmentului din retina ochiului, precizează MedlinePlus.

Prin urmare, este important să includem alimente cu vitamina A într-o dietă echilibrată pentru a evita orice complicații legate de sănătatea ochilor, precum degenerescența maculară, cataracta sau erorile de refracție.

 

Recent Posts

Planta considerată TĂMĂDUITOARE de daci, consumată de străini și aruncată de români, are multiple beneficii medicale

Planta considerată tămăduitoare de daci, consumată de strini și aruncată de români, sursă alimentară valoroasă,…

16 minute ago

PROGNOZĂ meteo SPECIALĂ. Cum va fi vremea în intervalul 17-20 octombrie

PROGNOZĂ meteo SPECIALĂ. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru perioada  17-20 octombrie. Potrivit…

46 de minute ago

Cel mai bun amestec pentru albirea rufelor. Arată ca și cum abia le-ai cumpărat!

Există multe trucuri pentru a îndepărta petele de pe haine dacă le-ați murdărit atunci când…

o oră ago

Zodii pentru care se anunță vremuri grele. Viața lor se va zgudui din temelii

Iarna anului 2024 va scoate la suprafață multe emoții, în special când vine vorba de…

2 ore ago

De ce întârzie casele de pensii soluționarea cererilor de pensionare. Când se va rezolva situația

De la începutul lunii septembrie, mii de români și-au depus cererile de pensionare, fie din…

2 ore ago

Aceste greșeli mari înfundă canalizarea. NU le face!

În mintea majorității oamenilor, toaletele sunt niște produse simple. Sunt ușor de utilizat și nu…

3 ore ago

Citeste si: